Sermaye Piyasalarında Kripto Paralar İçin Yeni Düzenlemeler

Sermaye Piyasalarında Kripto Paralar İçin Yeni Düzenlemeler
Yeni yasa ile sermaye piyasalarındaki platformlar belirli şartları yerine getirmeli, bankalar saklama lisansı alacak ve piyasa manipülasyonuna 246 bin ila 6 milyon lira arası cezalar verilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Kurban Bayramı sonrasında önemli yasa tekliflerini tartışmaya açacak. Öne çıkan teklifler arasında; kripto para piyasasına düzenlemeler getiren yasa tasarısı bulunuyor.

SPK'ya Geniş Yetki Verilecek

Düzenleme kapsamında, hizmet sağlayıcıların sermaye gereksinimleri artırılacak. Bu sayede yatırımcıların korunması sağlanırken, hizmet sağlayıcı firmalara çeşitli cezalar uygulanacak.

Kripto para kullanıcıları ile etkileşim kurulması ve kimlik doğrulamasının nasıl yapılacağı da düzenleme ile belirlenecek.

Yasa uyarınca, hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve faaliyetler için Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) onay alınacak. Kripto varlıkların çıkarılması, satılması ve dağıtımı için de SPK'ya yetki verilecek. Tüm transfer işlemleri kaydedilecek.

Sermaye piyasalarında 12 milyon kişinin hesabında bakiyeler bulunuyor. Teklif yasalaştığında, belirli şartları sağlayan platformlar yetkilendirilecek ve bankaların saklama lisansı alması zorunlu hale gelecek.

Piyasa Bozucu Eylemlere 6 Milyon Liraya Kadar Ceza

Düzenleme ile piyasa dolandırıcılığı, manipülasyon ve bilgi istismarı gibi suçlara yönelik cezalar da belirlenecek. Piyasa manipülasyonu durumunda 246 bin liradan 6 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.