Seçimde Sandığa Gitmemenin Cezasına Dikkat!

Seçimde Sandığa Gitmemenin Cezasına Dikkat!
Türkiye'de 2024 Yerel Seçimlerine doğru ilerlerken, oy kullanmayanlarla ilgili Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesi gündeme gelmektedir. Bu madde, oy kullanma zorunluluğunu ve ihlali durumunda ceza uygulanacak.

Türk seçim yasalarına göre, oy verme eylemi Türkiye'de zorunlu kılınmıştır. Bununla birlikte, bu zorunluluğun ihlal edilmesi durumunda uygulanacak cezalar belirli kurallara bağlıdır.

SEÇİMDE OY VERMEME CEZASI VAR MI?

Türkiye'deki seçim yasalarına göre, oy vermek yasal bir zorunluluktur ve bu zorunluluğa uymayanlar hakkında cezai işlemler uygulanır. Bu konu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesinde belirtilmektedir.

2023 YILINDA 300 LİRA OLARAK BELİRLENMİŞTİ

Oy vermeyen kişilere yönelik uygulanan ceza miktarı, 2010'da yapılan bir duyuru ile 22 TL olarak belirlenmişti. Ancak, 2023 yılında gerçekleştirilen genel seçimlerde, oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlenmiştir. Oy vermeyen seçmenlere ceza bildirimi gönderilmekte ve bu ceza ödemelerinin Maliye Bakanlığı veya PTT gibi kurumlar üzerinden gerçekleştirildiği bilinmektedir.

SEÇİMDE KİMLER OY VEREMEZ?

Bununla birlikte, kamu hizmetlerinden men edilen bireyler, silah altında bulunan askerler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri okul öğrencileri, kasıtlı olarak işlenen suçlar haricinde cezaevlerinde tutulan mahkumlar seçimlerde oy kullanamazlar.