Sarıibrahim: Karaman'da Su Yönetimine Odaklanacağız

Sarıibrahim: Karaman'da Su Yönetimine Odaklanacağız
Vali Sarıibrahim, su kısıtlı Karaman'da merkezi ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle su yönetimine odaklanacaklarını belirtti.

Vali H.Engin Sarıibrahim liderliğinde 29.11.2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren "1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" ile kurulan "İl Su Kurulu Toplantısı" gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali H.Engin Sarıibrahim, gerçekleştirilen toplantıda Türkiye'nin ve dünyanın en önemli sorunlarından biri olan iklim değişikliğinin etkisi altında su kullanımı ve sektörel bazda yaşanan sorunlar ile mevcut durumun ele alınacağını belirtti.

Vali H.Engin Sarıibrahim, İl Su Kurullarının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile ilimizin içinde bulunduğu illerde oluşturulduğunu vurgulayarak, Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mahir Özcan ve Daire Başkanı Altınkaya Çavuş'a katılımlarından ve katkılarından dolayı teşekkür etti.

Vali H. Engin Sarıibrahim, Karaman'ın su kısıtı olan 11 il arasında yer aldığını vurgulayarak, bu durumda yerel yönetimlere, merkezi yönetime ve bölge yönetimlerine önemli görevler düştüğünü belirtti. Sarıibrahim, merkezi ile taşra arasında denge kurarak bu sürece dahil olacaklarını ve Özel İdare kaynakları ile İPARD projeleri aracılığıyla güneş enerjisi ve off-grid sistemlerini kullanarak süreci desteklemeye çalışacaklarını ifade etti.

Geniş katılımlı toplantının devamında Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan bilgilendirme sunumunun ardından ilgili kurumlarca havza ölçekli yönetim planları, içme-kullanma suyu havzası koruma planlarının il bazında uygulama durumu, içme suyu arıtma tesislerinin durumu, içme suyu kalitesi ve insan sağlığı, şebeke kayıpları ve çevresel altyapı çalışmaları, il sınırları içinde taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik tedbirlerin gerçekleşme durumu, yeraltı ve yerüstü su kullanımları, su transferleri, yeraltı ve yerüstü su kalitesinin iyileştirilmesine yönelik yapılması gereken çalışmalar hakkında sunumlar katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantıya Vali Yardımcısı Fatih Baysal, Ermenek Kaymakamı Fatih Erdoğan, Kazımkarabekir Kaymakamı Salih Kaya, Ayrancı Kaymakamı Alptekin Ünlü, Karaman Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Arslan, İller Bankası ve DSİ Bölge Müdürü, ilgili kurum amirleri ve Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan da katıldı. Görüş ve temennilerin paylaşılmasıyla toplantı sona erdi.