Romanya Vatandaşlarına Vize Kolaylığı

Romanya Vatandaşlarına Vize Kolaylığı
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, "Tercihim Türkçe Projesi" ile Romanya devlet okullarında Türkçe'nin artık seçmeli ders olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu'yu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmi bir törenle karşılayacak. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından Romanya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı gerçekleştirilecek. Sonrasında anlaşmaların imzalanacağı bir tören düzenlenecek ve iki lider ortak bir basın toplantısı yapacak. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, bu ziyaret öncesinde Romanya vatandaşlarına vize kolaylığı sağlandı.

resmi.webp

Yürürlüğe Girdi

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda "Romanya'nın kimlik kartı hamili vatandaşlarının Türkiye'ye yapacakları her 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vize muafiyeti sağlanmasına, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 18. maddesi gereğince karar verildi" denildi.

Türkçe Seçmeli Ders

Dün açıklama yapan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, "Tercihim Türkçe Projesi" kapsamında Romanya devlet okullarında Türkçe'nin seçmeli ders olarak yer aldığını duyurmuştu. Ateş,"Romanya’nın coğrafi yakınlığı, kültürel benzerlikleri ve stratejik ortaklıkları göz önüne aldığımızda Tercihim Türkçe Projesi büyük önem taşıyor. Romanya devlet okullarında Türkçe dersi ilkokul birinci sınıftan lise sona kadar her sınıfta seçilebilecek” söylemişti.