POLİSE ÇOCUK GÖZÜYLE EĞİTİM

POLİSE ÇOCUK GÖZÜYLE EĞİTİM
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından Türkiye genelinde 11 bölgede çocuk polisi temel eğitimi verilmeye başlandı.
Konyaʹda verilen eğitimlerde çocuk polisleri geleneksel eğitimin dışında bazen suça itilmiş çocuk yerine geçti, bazen de çocuk gözüyle çocuk polisinin resmini çizdi.
 
Türkiye genelinde çocuk adalet sistemi kapsamında çalışan çocuk polisine yönelik 11 bölgeden biri olan Konyaʹda, çocuk polisi temel eğitimi verilmeye başlandı. Eğitime Konya, Aksaray, Karaman, Afyonkarahisar, Isparta, Antalya ve Burdur Çocuk Şube Müdürlükleriʹnde görevli 25 polis memuru katıldı. Geleneksel eğitimin dışında bilgi ve fikirlerin paylaşılarak farklı öğretim biçimlerinin yer aldığını belirten eğitim koordinatörü Komiser Öznur Selçuk, "Eğitici grubumuzda çocuk adalet eğitici eğitimi almış uzman kişiler yer alıyor. Çocuk savcısı, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, iletişim ve hukuk uzmanları 12 gün süren bir eğitim veriyor. Klasik eğitimler haricinde eğitime katılan çocuk polisleri, ideal çocuk polisinin nasıl olması gerektiğini bazen çizdikleri resimlerle, bazen de yazdıkları şiirlerle anlatmaya çalışıyor" dedi.
 
KİMİ TOP OYNAYAN ÇOCUĞU, KİMİ DE AİLESİYLE GEZENİ ÇİZDİ
Eğitimde çocuklarla iletişim ve beden dili dersi gören polislere, kendi çocukluk dönemlerinde nasıl yaşamak istedikleri soruldu ve cevaplanırken de suça itilmiş bir çocuk gibi düşünmeleri istendi. Polislerin büyük bir bölümü ya ailesiyle gezen bir çocuk ya da babasıyla futbol oynayan bir çocuk resmi çizdi. Kendi çocukluğu ile şu anki çocukların anlatılması istenen resimli kompozisyonda ise ilginç kareler ortaya çıktı. Kendi çocukluklarını ip atlayan, futbol oynayan çocuklar olarak resimleyen polisler, şu anki çocukları daha çok bilgisayar başında, evde ders çalışırken, okula veya dershaneye giderken çizdi. Her gün eğitimlerin tamamlanmasından sonra ise uygulama yapan polisler, suça itilmiş, mağdur, korumasız çocukların yerine geçti. Meslektaşları, çocuk polislere sorular yönelterek yardımcı olmaya çalıştı.
 
ʹÇOCUKLARIN SUÇA BULAŞMAMASI LAZIMʹ
 
Çocukların hem ailenin hem de milletin geleceği olduğunu belirten Konya Çocuk Şube Müdürü Murat Kocal, "Çocukların suça bulaşmadan önleminin alınması lazım. Suçu işledikten sonra ıslahevinde yanaklarını okşamanın anlamı yok. Tabii bu hususlar bizi ilgilendirdiği kadar diğer kamu kurum ve kuruluşlarını da ilgilendirmektedir. Her kurum kendine düşen görevleri ve sorumlulukları tam olarak yerine getirmelidir. Çocuklarla ilgilenmek onların sorunlarını çözmek ve çocuk suçluluğu ile mücadele etmek hassas bir konu olması sebebiyle bu alanda çalışan kişilerin konusunda uzman ve yaptığı işin bilincinde olması gerekir. Bu nedenle çocuk suçluluğunun arttığı bu dönemlerde çocuklara yaklaşımın daha doğru ve etkin olabilmesi için bu gibi eğitimlerin faydalı olacağı değerlendirilmektedir" şeklinde konuştu.