Nurcan Meral Özel: Japonya'dan Madalya Aldı

Nurcan Meral Özel: Japonya'dan Madalya Aldı
Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, uluslararası alanda teknoloji ve bilimdeki liderliğiyle tanınırken, Japonya'dan aldığı devlet madalyasıyla onurlandırıldı.

Boğaziçi Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, ataması gerçekleşen Özel'in, 1991-1996 yılları arasında Japonya Hokkaido Üniversitesi'nde sismoloji alanında doktora yaptığı bilgisi yer aldı.

Birçok Öğrenci Yetiştirdi

Prof. Dr. Özel, akademik ve idari kariyeri boyunca pek çok uluslararası proje yürüttü, deprem araştırmalarındaki altyapı gelişimine Türkiye'de katkı sağladı ve teknoloji transferi konularında rol oynadı.

Özellikle yer bilimleri alanında, Japonya ve Türkiye arasında ortak bilimsel ve operasyonel çalışmalar için platformlar oluşturulmasına liderlik eden Özel'in jeofizik alanında eğittiği 20'den fazla yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile 100'den fazla uluslararası yayını bulunuyor.

Uzmanlığı Tabiat Olaylarının Yüksek Teknolojiyle İzlenmesi

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, aynı zamanda "UNESCO Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu" bünyesinde, Türkiye'nin bölgesel ölçekte Doğu Akdeniz, Ege ve Karadeniz'e tsunami uyarı hizmeti sunan "KRDAE Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi"nin kurulmasına öncülük etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Nükleer Silahların Yasaklanması" organizasyonunda 184 devlet tarafından göreve seçilen Özel, bu doğrultuda 98 ülkede konuşlanmış 4 ayrı yüksek teknolojiyi içeren Uluslararası İzleme Ağı'nın 8 yıl boyunca yönetimini üstlendi.

Dünyanın çeşitli yerlerinde çok boyutlu bilimsel teknolojik projeler ile idari sorumluluklar üstlenmesi, Özel'in yüksek teknolojilerle doğa olaylarını izleme konusundaki uzmanlığını ve tanınırlığını artırdı.

Japonya'dan Devlet Madalyası Aldı

Görev süresi boyunca dünya izleme sisteminin teknolojik ve bilimsel açıdan geliştirilmesi için çalışmalara liderlik eden Özel, 2017'de "Uluslararası Platformda Teknolojiye Damgasını Vuran Altı Kadın Lider" arasında yer aldı.

Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, bu yıl Japonya devlet madalyası ile ödüllendirildi.

Görev süresi sona eren Prof. Dr. Haluk Özener, 9 yıldır Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü olarak görev yapıyordu.