NOAA'dan Uyarı: Güneş Patlamaları Şiddetli Jeomanyetik Fırtınaya Neden Olabilir!

NOAA'dan Uyarı: Güneş Patlamaları Şiddetli Jeomanyetik Fırtınaya Neden Olabilir!
NOAA, Güneş patlamalarının tetikleyebileceği, 2005'ten beri görülmeyen şiddetli bir jeomanyetik fırtınanın, bugün veya yarın kuzey yarım küreyi etkileyebileceğini duyurdu.

NOAA'nın açıklamasına göre, 2005'ten bu yana ilk kez Güneş'in yüzeyindeki patlamaların neden olduğu şiddetli bir 'Jeomanyetik Fırtına' yaşanabilir.

Tahminler, G4 sınıfı olarak sınıflandırılan bu yoğun manyetik fırtınanın hafta sonu boyunca devam edeceğini gösteriyor. Fırtınanın etkileri, uydu iletişim sistemlerini ve enerji şebekelerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kuzey yarım kürede, jeomanyetik fırtınanın etkisiyle kutup ışıklarının görülebileceği tahmin ediliyor. Bilim insanları, bu derecede güçlü bir jeomanyetik fırtınanın son derece nadir olduğunu belirtiyor ve 2005'teki benzer bir fırtınayı anımsatıyor.

Fırtınanın kaynağı, Güneş'teki Bölge 3664 olarak adlandırılan ve Dünya'nın 16 katı büyüklüğünde olan karmaşık bir güneş lekesi kümesi.

Muhtemek Etkileri Konusunda Uyarı Yapıldı

NOAA'nın açıklamasında, Dünya'ya yaklaşmakta olan fırtınanın muhtemel etkilerine dikkat çekilerek, "yaygın voltaj kontrolü sorunlarının ortaya çıkabileceği" ve yörüngelerdeki uydularda "sürtünme, izleme ve yönlendirme sorunlarının" yaşanabileceği belirtildi.

Söz konusu fırtınanın neden olabileceği uydu navigasyon sistemlerinde ve radyo alıcılarının frekanslarında kesintiler yaşanabileceği, saatler sürebilecek aksamalar olabileceği veya benzer bazı cihazların çalışmama riski olduğu belirtildi.