MİLLETVEKİLİ ELVAN, ZIRAAT ODASINI ZİYARET ETTİ

MİLLETVEKİLİ ELVAN, ZIRAAT ODASINI ZİYARET ETTİ
AK PARTİ KARAMAN MİLLETVEKİLİ LÜTFİ ELVAN:'ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK BORCUNU YENİDEN YAPILANDIRMAK ÇÖZÜM DEĞİL'
AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan çiftçinin biriken elektrik borçları sorununun yapısal bir sorun olduğunu belirterek önceden de bu borçların yapılandırıldığını fakat 3-5 sene sonra yine aynı sorunun yaşandığını belirterek borçların yeniden yapılandırılmasının bir çözüm olmadığını söyledi.
 

Elvan, Karaman Ziraat odasının davetlisi olarak Ziraat Odasında düzenlenen bir toplantıya katıldı. Ziraat Odası Yönetim Kurulu ve çiftçilerin hazır olduğu toplantıda Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz sorunlar hakkında bilgi verdi. Karaman Ziraat Odasına 15 bin kayıtlı üye olduğunu belirten Yılmaz sorunlarının da bir hayli fazla olduğunu söyledi. Karamanʹlı çiftçinin ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu ifade eden Yılmaz şunları kaydetti:

ʹʹBizler sorunlarımızın daha iyi anlatılabilmesi için bir komisyon kurduk. Bu komisyonda sorunlarımızı ve çözüm önerilerini tek tek ele alıyoruz. Yetkili bir insana sorunlarla dolu bir dosya vereceğimize tek bir sorunun irdelendirildiği geniş kapsamlı bir dosya vermeyi tercih ediyoruz. Her ay bir sorunumuzu ön plana çıkarıyoruz ʹʹ
 
Bu ay en önemli sorunları olan üretimde elektrik enerjisi kullanımı ve enerji borçlarını masaya yatırdıklarını ifade eden Yılmaz ʹʹAraştırmalara göre Türkiye’de Tarımla uğraşan kesimin oranı yüzde 30ʹlarda iken Karamanʹda bu rakam yüzde 50’de. MEDAŞ özelleştikten sonra yeni firma elektrik paralarını aylık olarak tahsil edeceğini bizlere duyurdu. Çiftçinin düzenli aylık bir geliri yok ki, aylık ödeme yapabilsin. Eski borçlar birikmiş vaziyette. Mart ayında birçok kuyular elektrik borcundan dolayı kapanacak. Eski borçlar yığılmış durumda. Biz eski borçların yeniden yapılandırılmasını, ödemenin yine aylık değil de 6 aylık sürelerde yapılmasını istiyoruz. Ayrıca çiftçinin sulamada kullandığı elektriğinde ucuzlatılması ve üzerindeki ağır vergi ve fonların kaldırılmasını talep ediyoruz ʹʹ dedi.
 

Sivil Toplum örgütlerinin toplumun temsilcileri olduğunu söyleyen AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan ise böyle bir toplantıda bulunmaktan mutlu olduğunu söyledi. Sorunlara gerçekçi yaklaşmanın doğru bir hareket olacağını dile getiren Elvan şunları kaydetti:

ʹʹBenim anladığım kadarıyla elektrik borçları yapısal bir sorun. Çünkü önceleri de defalarca bu borçlar ertelendi, yeniden yapılandırıldı. Şimdi tekrar yapılandırıldığı zaman 2 sene sonra sorun yine önümüze çıkacak. Bu çözüm değil. Gerçekten çiftçinin sulamada kullandığı enerji üretimde ciddi bir maliyet getiriyor. KDV ve fonlar kaldırılıp, enerji fiyatları aşağı çekilebilir mi şu an bilemiyorum. Ankaraʹya döndüğümüzde Maliye Bakanımız, Tarım Bakanımız ve Ekonomi Bakanımızla bu sorunu paylaşacağım. Sonucu da sizlere gelip yine böyle bir toplantıda açıklayacağımʹʹ dedi.
 
Türkiye’de tarım sektörünün ciddi bir reforma ihtiyacı olduğunu da ifade eden Elvan ʹʹBizim rekabet gücümüzü arttırmamız lazım. Dünyaya açılmamız lazım. Tarım sektörü ileri ki yıllarda en önemli sektör olacak. Biz bu konuda şanslıyız. Çünkü hala kapasitemizin altında üretim yapıyoruz. Çiftçi artık sanayici gibi düşünmek zorunda. Şirketleşmek zorunda. Bir çiftçi 50 dönüm tarla ekiyorsa 10 çiftçi bir araya gelip 500 dönüm yer ekecek. Bu beraberlik maliyeti düşürecek, kaliteyi arttıracak, pazar sorununu da ortadan kaldıracaktır. Bu gün 5 hayvanı olan bir üreticinin kimse kapısını çalmaz, fakat 5 bin hayvanı olan bir tesissen sektörün önemli firmaları karşısında pazarlık şansın olur. Bizim asıl düşünmemiz ve yapmamız gereken budurʹʹ dedi.