Meteoroloji Raporuna Göre İllere Göre Değişen Yağış Tahminleri

Meteoroloji Raporuna Göre İllere Göre Değişen Yağış Tahminleri
Meteoroloji raporuna göre, kuzeyde sıcaklık 8 derece birden düşecek, ancak güneyde bayram boyunca sıcak hava devam edecek.

20 milyondan fazla öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen, bugün karnelerini alarak yaz tatiline girecekler. 2023-2024 eğitim öğretim yılının başlangıcında, 74 bin okulda toplamda 20 milyondan fazla öğrenci ve 1,2 milyona yakın öğretmen ders başı yaptı. Birinci dönem ara tatili 13-17 Kasım 2023 tarihlerinde, ikinci dönem ara tatili ise 8-12 Nisan tarihlerinde gerçekleşti. Bugün ise eğitim-öğretim yılının son ders zili çalacak.

Derecelendirilmiş Sistemli Karneler

Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencinin kişisel başarılarını detaylı bir şekilde yansıtmayı hedefliyor. Sosyal etkinlikler, "bilimsel", "kültürel", "sanatsal", "sportif faaliyetler" ve "toplumsal hizmetler" olmak üzere beş ana başlık altında değerlendirilecek. Öğrencilerin sosyal etkinliklere katılımı, karnelerinde "katılım", "eser ortaya koyma", "performans sergileme" ve "başarı düzeyi" gibi dört ana kriterle değerlendirilecek. Bu şekilde, öğrencilerin sosyal etkinliklere olan katılımı karnelerinde derecelendirilmiş bir şekilde yer alacak.

4 Ders Ve Üzeri Zayıfı Olan Öğrenciler Sınıf Tekrarı Yapacak

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in direktifiyle, Bakanlık bu eğitim-öğretim döneminde öğretmenler ve öğrenciler için bir dizi değişiklik yaptı. Liselerde devamsızlık kuralları yeniden düzenlendi, sınıf tekrarı politikası yeniden uygulanmaya başlandı ve açık öğretime geçiş prosedürleri sıkılaştırıldı. Ayrıca, öğrencilerin ortalama 50 ile sınıf geçmelerine ilişkin uygulamada kademeli olarak sonlandırıldı. Bu yeni düzenlemeyle, ortalama 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersi başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecekler. Yönetmelik gereği, 9. sınıfta 4 ders ve daha fazla başarısız alan öğrenciler artık sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacaklar. Ayrıca, sınıf geçişinde Türkçe için gereken puan 70'e yükseltildi.

Yeni Eğitim Öğretim Yılı Yeni Müfredatla Başlayacak

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde oluşturulan yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılı başlangıcından itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıf seviyelerinde kademeli olarak uygulanacak. Yeni programların hazırlık sürecinde görev alan akademisyenler ve uzmanlar tarafından öğretmenlere yönelik başlatılan "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitici eğitim kursları"nın başlamasının ardından, eylül ayında 720 bin öğretmenin müfredat eğitimlerine katılması sağlanacak.

20 Bin Sözleşmeli Öğretmen Atanacak

Bakanlık tarafından 20 bin sözleşmeli öğretmen atanacak. Bu çerçevede, sözlü sınavların yapılması için yazılı sınavlardaki gibi objektif kriterlerle sıkı önlemler alınacak. Yeni düzenleme ile yapılacak sözlü sınavlar, 1 Temmuz'dan itibaren gerçekleştirilecek.

Yaz aylarında, LGS ve YKS gibi kademeler arası geçiş sınavlarının ardından merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yerleştirme süreçleri başlayacak.