Lokanta ve Kafe KDV Oranları Arttı

Lokanta ve Kafe KDV Oranları Arttı
Yayımlanan tebliğe göre, lokanta ve kafelerdeki KDV oranları arttı. İşletmeler, yeni düzenlemeye ayın başında geçiş yapacak ve uygulama Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.

Lokanta ve kafelerdeki KDV oranları artırıldı: %8 olan oran %10'a, %18 olan oran ise %20'ye yükseltildi. Bu değişiklikle ilgili detaylar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapıldı ve Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu değişikliğe göre, 'yüzde 8' ibareleri 'yüzde 10', 'yüzde 18' ibareleri ise 'yüzde 20' olarak güncellendi. Bu düzenlemeyle birlikte, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemeleri satışı üzerinden yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler, hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek satılan ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacaklar. Ayrıca, bu işletmelerin telefon veya internet üzerinden sipariş alarak adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

Ayrıca, yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin, masa, oturma yeri, tezgah gibi servis alanları bulunan yerlerde işyeri ruhsatı olmadan faaliyet göstermeleri durumunda bu satışlar da yüzde 10 KDV oranına tabi tutulacak.

Tebliğin yayımlanmasını takip eden ayın başında yürürlüğe gireceği ve uygulamanın Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından gerçekleştirileceği belirtilmiştir.