Kripto Düzenlemesiyle Türkiye'nin Uluslararası Standartlara Uyum Süreci Hızlanıyor

Kripto Düzenlemesiyle Türkiye'nin Uluslararası Standartlara Uyum Süreci Hızlanıyor
Kabul edilirse, kripto varlık dolandırıcılığı ve kara para aklama gibi riskler azalacak, Türkiye'nin FATF standartlarına tam uyumlu olması bekleniyor.

Yakında Meclis'e sunulması öngörülen yasa tasarısı ile kripto para birimlerine dair ilk düzenlemeler yürürlüğe konacak.

Söz konusu tasarı ile kripto para birimlerinin alınıp satıldığı platformların Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından denetlenmesi ve düzenlenmesi gerekecek. Ayrıca blok zinciri ve benzeri teknolojiler üzerinde çalışan kişiler, bu teknolojilerle ilişkilendirilebilen kripto varlıkların satışı için SPK'den izin almak zorunda kalacaklar. Ek olarak, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), blok zinciri yazılım mimarisi geliştirmesinde önemli bir rol üstlenecek.

Eğer kabul edilirse, Meclis'e sunulacak bu tasarının en önemli getirisi kripto para birimi dolandırıcılığı ve kara para aklama gibi risklerin azaltılması olacak. Ayrıca, kripto varlıklarla ilgili düzenlemenin yasallaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlamasıyla, Türkiye'nin "kısmi uyumlu" kategorisinden çıkarak FATF standartlarına tam uyumlu hale gelmesi bekleniyor.