Kiracılar ve Ev Sahipleri: Gelecek Hafta Yeni Dönem Başlayacak!

Kiracılar ve Ev Sahipleri: Gelecek Hafta Yeni Dönem Başlayacak!
Kirada yüzde 25 zam sınırlamasının kalkacak olması nedeniyle kiracılar ve ev sahipleri de haziran ayının son günlerinde zam oranı ile ilgili araştırmalar gerçekleştiriyorlar.

Temmuz ayı için geri sayım devam ederken kiracıların ve ev sahiplerinin gözü kulağı kira zammı ile ilgili gelişmelere çevrildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek geçtiğimiz süreçlerde yaptığı açıklamalarda kirada yüzde 25 zam sınırlamasının uzatılmayacağını belirtmişti. Bakan Şimşek'in açıklamasının ardından temmuz ayı için araştırmalar gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede, kiracılar ve ev sahiplerinin en çok merak ettiği konular arasında artış miktarı yer alıyor.

Kira Zammı Ne Kadar Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kira zam sınırlamasına süresinin uzatılmayacağını açıklamasının ardından temmuz ayına sayılı günler kala kira zammının nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. Geçtiğimiz iki yıl boyunca kira kontratı yenileme dönemlerinde yüzde 25 zam sınırlaması geçerliydi ancak uygulamanın son erecek olmasıyla birlikte kiralarda yeniden tüketici enflasyonu belirleyici olacak. Kira artış oranı 12 aylık ortalama enflasyona göre belirlenecek. Bu durumda, haziran ayı enflasyon rakamlarının 3 Temmuz Çarşamba günü saat 10'da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından duyurulmasının ardından temmuz ayının ilk günlerinde artış oranı netlik kazanacak.

2024/03/15/hesap-makinesi-2.jpg

Kira Zam Tavanı Ne Kadar?

Haziran ayı enflasyon rakamlarına dair 3 Temmuz tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu'nun yapacağı açıklamalar kiracılar ve ev sahipleri tarafından merakla beklenirken, haziran ayı kira zammı tavan oranı da mayıs ayı enflasyon rakamlarının haziran ayının ilk günlerinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından duyurulmasının ardından belli oldu. Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 62.51 olarak açıklandı. Bu çerçevede kontrat süresi dolan iş yeri sahipleri kiralara yüzde 62.51 oranında zam yapılabiliyor.