Kira Politikalarında Uyum Sorunu: Şimşek'in Görüşüne Halkın Tepkisi

Kira Politikalarında Uyum Sorunu: Şimşek'in Görüşüne Halkın Tepkisi
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'e göre kira artışında yüzde 25 sınırı gerekçesiz, ancak halkın yüzde 59,5'i sınırın uzatılması gerektiğini düşünüyor.

Türkiye genelinde 1100 kişiyle gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, halkın yüzde 59,5'i kira artış oranına getirilen yasal sınırın yeniden uzatılması gerektiğini belirtti. Kiracıların yüzde 86'sı ise son bir yıl içinde yasal artış oranı olan yüzde 25'in üzerinde zamlarla karşılaştığını dile getirdi.

Vatandaşların yüzde 77,3'ü ev sahibi olmanın artık imkansız hale geldiğini, yüzde 92,1'i ise aidatlara yasal bir sınır getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Areda Survey tarafından gerçekleştirilen araştırmada, kiracı/ev sahibi tartışmalarında halkın yüzde 59'u kiracıların mağdur olduğunu düşündüğünü belirtti. Katılımcıların yüzde 77,3'ü ev sahibi olmanın artık hayal olduğunu ifade ederken, yüzde 92,1'i aidatlara yasal bir sınır getirilmesi gerektiğini söyledi.

Araştırmaya göre, gayrimenkulünü kiraya verenlerin yüzde 59,3'ü kira bedelini artırırken ekonomik durum ve enflasyonun etkili olduğunu belirtti. Yüzde 30,9'u kira fiyatını belirlerken bölgeyi dikkate aldığını söyledi. Yüzde 8,4'ü, gayrimenkulün değerine yapılan tadilat gibi iyileştirmelerin etkili olduğunu ifade etti. Ayrıca, yüzde 1,5'i ulaşım imkanlarının da kira bedelinde etkili olduğunu dile getirdi.

Yüzde 72,2'ye Göre Ev Sahipleri Fırsatçı

Araştırma verilerine göre, toplumun yüzde 72,2'si kira artışları belirlenirken ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığını düşünüyor.

Halkın yüzde 58,9'u ev sahibi veya kiracısıyla herhangi bir sorun yaşamadığını söylerken, yüzde 41,1'i sorun yaşadığını belirtti. Ev sahibi ile sorun yaşayanların yüzde 45,5'i bu sorunun kaynağı olarak kira bedeli anlaşmazlığını gösterdi. Yüzde 20'si kiraya yasal olmayan zam yapıldığını ifade ederken, yüzde 10,4'ü ev sahibinin kendisini çıkarmak istediğini belirtti.

Yüzde 9,5'i kirayı zamanında ödeme konusunda anlaşmazlık yaşadıklarını, yüzde 3,9'u kiracının çıkmasını isteyip çıkmadığı konusunu dile getirdi. Yüzde 2,6'sı ev sahibinden habersiz tadilat yapıldığını, yüzde 2,2'si ev sahibinin gerekli tadilatları yapmadığını ifade etti.

Yüzde 77,3 İçin Ev Sahibi Olmak Hayal

Artan konut fiyatlarının ardından, Türk halkının yüzde 77,3'üne göre Türkiye'de ev sahibi olmak artık hayal olarak görülüyor. Yüzde 9,8'i ev sahibi olmayı geleceğe bir yatırım olarak değerlendirirken, yüzde 6,3'üne göre ev sahibi olmak ekonomik bir risk teşkil ediyor.

Katılımcıların yüzde 4,5'i ev sahibi olmayı büyük bir yük olarak tanımlarken, yüzde 2,2'si bu adımın mantıklı olmayacağını düşünüyor.

Katılımcıların yüzde 46,8'i konut sahibi olurken başvuracakları ödeme yönteminin kredi çekmek olduğunu belirtiyor. Yüzde 35'i nakit ödeme yöntemiyle ev sahibi olmayı tercih ederken, yüzde 18,2'si firmaların vadeli ödeme planıyla ev sahibi olmayı tercih edeceğini belirtiyor.

Şimşek: Devamı İçin Neden Yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kira artış oranında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir gerekçe bulunmadığını belirtti.

Şimşek, dün yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi:"Devam etmesi için ben bir sebep görmüyorum. Etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde yapılan bir çalışma yok. Zaten bir süreliğine o düzenleme yapılmıştı. Çok büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.