Karamanʹda Yeni Teşvik Yasası Anlatıldı

Karamanʹda Yeni Teşvik Yasası Anlatıldı
Toplantıya Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Karaman Milletvekilleri Lütfü Elvan Ve Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu İle Sanayici Ve İş Adamları Katıldı

 Karaman’da düzenlenen toplantıda, yeni teşvik yasası iş adamı ve sanayicilere anlatıldı. 

Düzenlenen toplantıya Karaman Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Karaman Milletvekilleri Lütfi Elvan ve Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile iş adamları ve sanayiciler katıldı. Toplantıda konuşan Karaman Valisi Süleyman Kahraman, “Biz 2023’te Karaman’ı önemli bir sanayi merkezi olarak görmenin arzusundayız ve bu teşvikler de bu amaca ulaşmak için bir araçtır. Dileğimiz ve isteğimiz bürokrasiye boğulmadan yatırımcımıza her türlü kolaylığın ve desteğin sağlanmasıdır. Yeni teşvik sisteminde ilimiz üçüncü bölgede yer alıyor. Buna göre Karaman, bölgesel teşvik uygulamalarında yatırımın başlama tarihine göre yüzde 20 ile 25 oranında değişen bir vergi indiriminden faydalanabiliyor. Bu oran büyük ölçekli yatırımlarda yüzde 30 ve 35 olarak değişiyor. Yine yatırımın başlama tarihine göre Türk Lirasında 3 puanlık, dövizde ise 1 puanlık faiz desteği söz konusu. 31 Aralık 2013 tarihine kadar başlanılan yatırımlarda 5 yıl, 1 Ocak 2014 tarihinden sonra başlanılan yatırımlarda ise 3 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği söz konusu. Genel ve bölgesel teşvik belgeli yatırımlarda makine ekipman alımında KDV istisnası ve gümrük muafiyeti uygulanacaktır. Stratejik yatırımlarda ise bu destekler daha fazla. Dünyadaki kriz ortamında ülkemizin büyük düşündüğüne ve 2023’e doğru büyük adımlar attığına şahit oluyoruz. Bu hepimiz için büyük bir onur. Bölgeler arasında farklar olsa da yeni teşvik sisteminin temel felsefesi yatırımcıya ve üreticiye güven ve cesaret vermektir. Yeni teşvik sisteminde ülkemizin ithalat bağımlılığını azaltacak alanların hangi bölgede olursa olsun desteklenmesini son derece önemli ve anlamlı buluyorum. Bugün dünyada en stratejik yatırımlardan biri enerjidir ve Karaman özellikle yeşil enerji yatırımları açısından ciddi bir potansiyele sahip. İlimizin potansiyelini ve sahip olduğu değerleri bu anlamda iyi değerlendirmek gerekiyor. Sağlanan her teşvik yatırıma, üretime, istihdama, ihracata ve reel ekonomiye ciddi katkılar sağlayacaktır. Temennimiz teşvik yasasının ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasıdır” dedi.
AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan da, yeni teşvik sistemiyle ilgili olarak verdiği bilgilerde, “Karaman, Orta Anadolu bölgesinde en hızlı büyüyen ve gelişen iller arasındadır. Bunda ilin sosyoekonomik olarak büyümesinin etkisi büyüktür. Yeni teşvik sistemiyle ilgili basında çıkan haberlerin hiçbiri doğru değil. Çünkü mevcut teşvik sistemine göre yeni yasanın artıları oldukça yüksek. Komşu iller ile bizim ilimizin durumu arasında bir kıyaslama yaparsak o ilin sanayisine bakarak bu sıralamayı yapamayız. Yeni sistemde Organize Sanayi Bölgesi dışında yapılan yatırımlarda yatırıma katkı oranı yüzde 20’den yüzde 25’e çıkarılıyor. Yani OSB dışında 5 milyon liralık bir yatırım yaparsanız 1 milyon 250 bin liralık bir vergi indirimi almış oluyorsunuz. Organize Sanayi Bölgesinde yapılan yatırımlar içinse bu oran yüzde 30 oluyor. Yani yatırıma katkı açısından yeni yasada dezavantajlı bir durum söz konusu değil. Şuan Karaman teşvikte 3. bölgede ama 5. bölge yatırımlarından faydalanacak yatırımlarımız da var. Yeni yasada madencilik konusunda bir değişiklik yapıldı. Eskiden linyit yani kömür işletmeleri teşvikten yararlanamıyordu. Şimdiki yasaya göre artık onlar da teşvik kapsamına alındı. Yine 4+4+4 yasası çerçevesinde ilimizde eğitim yatırımlarında teşvik payını yüzde 10’a çıkarmak için Bakanlık çalışmalarını sürdürüyor” şeklinde konuştu.
Toplantının sonunda Milletvekili Mevlüt Akgün de yeni teşvik yasasıyla ilgili sanayici ve iş adamlarına bilgiler verdi.