KARAMANʹDA TARİHİ TÜRKÇE GECESİ YAŞANDI

KARAMANʹDA TARİHİ TÜRKÇE GECESİ YAŞANDI
Türk Dilinin başkenti Karaman, Türkçenin bülbülleri ile şenlendi
Uluslararası 9.Türkçe Olimpiyatları Karaman İl Etkinliği Kemal Kaynaş Stadyumu’nda 15 ülkeden 44 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. Karaman Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) organizasyonunda, Karaman Valiliği ve Karaman Belediyesi işbirliği ve katkıları ile düzenlenen Türk Dilinin başkenti Karaman’daki şölene Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ve eşi, İş adamı Mustafa Kavurmacı ile tüm daire amirleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, belde belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
 
 
KASİAD Başkanı Sami Akdağ yaptığı açılış konuşmasında Karamanoğlu Mehmet Beyʹin fermanıyla Türkçenin ortak dil haline geldiği, Hz. Mevlana’nın hoşgörüsünün hayat bulduğu ve Hz. Yunus Emre’nin ‘Gelin Tanış Olalım’ dediği coğrafyada önemli bir organizasyona ev sahipliği yapmalarının anlamına dikkatleri çekerek Türkçe ortak paydasında dünya çocukları ile buluşmalarının Karaman için tarihi bir yönü olduğunu belirtti.
 
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İçişleri Bakanı Osman Gümüş ve Ak Parti Karaman Milletvekili Lütfü Elvan’ın mesaj gönderdiği gecede Kazakistan, Irak, Almanya, Tacikistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Mali, Tanzanya, Bosna Hersek, Romanya, Güney Kore, Moldova ve Gürcistan’dan gelen 44 öğrencinin seslendirdiği, şiir, şarkı ve halk oyunları gösterileri izleyicileri zaman zaman sevindirdi, zaman zaman da hüzünlendirdi. Sunuculuğunu Ramazan Ümit Şimşek ve Azerbaycanlı Gülizarʹın yaptığı gecede Kemal Kaynaş Stadyumu’nda yoğun bir ilgi vardı. Yabancı öğrencilerin seslendirdiği ‘Yağdır mevlam su, gesi bağları, güz gülleri, Bitlis’te beş minare, padişah, çemberimde gül oya ve ay yüzlüm’ adlı parçalarla farklı bir gecenin yaşandığı Karaman’da Kazak öğrencilerin Denizli yöresine ait halk oyunları, Tanzanyalı öğrencilerin Hüdayda’sı ilgiyle takip edildi. Kazak öğrencilerin Sultan dansı ile Karamanlıların heyecanlandığı gecede okunan şiirler ve özel beceri ve yetenek bölümünde Bosna Hersekli öğrenciler beğeniyle izlendi.
 
 
Misafir öğrencilerin sahne gerisinde öğretmenleri ile ayrı bir heyecan yaşadığı gecede Karaman Valisi Süleyman Kahraman’a organizasyonun Karaman’a gelmesinde katkısı olan İstanbullu işadamı Mustafa Kavurmacı, Karaman Belediye Başkanı Dr. Kamil Uğurlu’ya Ak Parti Milletvekili Mevlüt Akgün tarafından plaket verildi.
 
Ak Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün yaptığı konuşmada harika bir organizasyon olarak nitelendirdiği olimpiyatların Karaman’da düzenlenmesinin önemine dikkatleri çekerek 130 ülkeden gelen bin öğrencinin barış ve dostluk  elçileri olduğunu söyledi. Fethullah Gülen Hocaefendi’ye ve fedakar öğretmenlere teşekkür eden Akgün, Türkiye’nin cihan devleti olma noktasında olimpiyatların önemli bir katkısı olduğunu, olacağını sözlerine ekledi.
 
Karaman Belediye Başkanı Dr.Kamil Uğurlu da yaptığı konuşmada bu etkinliğin 21. asrın en büyük barış projesi olduğuna dikkat çekerek “Bu etkinlik karşılıklı bir kültür alışverişi. Çocuklarımız kendi ülkelerini burada temsil ediyorlar, kendi ülkelerinin kültürünü yansıtıyorlar. Aynı zamanda bizim de kültürümüzü dilimizle beraber öğrenmiş oluyorlar. Hepsinin ortak paydası Türkçe.” dedi.
 
 
Karaman Valisi Süleyman Kahraman da yaptığı konuşmada Türkçenin dünya dili olduğuna dikkatleri çekerek 15 ülkeden gelen 44 öğrenciyle tarihi bir gece yaşadıklarını ifade etti. Bu etkinliğin Karamanoğlu Mehmet Beyin, Hz.Yunus ve Hz. Mevlana’nın yaşadığı coğrafyaya yakıştığını belirten Vali Kahraman “Bu olimpiyatın hedefinde huzuru tesis etmek, barış inşa etmeye yönelik çaba yatmaktadır. Bu olimpiyatlar milletimizin sözünü ve özünü yaşatma çabası olup, bu sorumluluğu daima taze ve canlı tutma isteğidir.” dedi.
 
Karamanlıların stada sığmadığı gecede 9.Türkçe Olimpiyatları Karaman İl Etkinliği tüm öğrencilerin ve  protokolün,  seyircinin isteği ile 3 kez söylenen olimpiyat şarkısı  ve havai fişek gösterisi ile sona erdi.