KARAMANDA GENÇLİĞİN TÜRKÇE KURULTAYI YAPILDI

KARAMANDA GENÇLİĞİN TÜRKÇE KURULTAYI YAPILDI
Karamanoğlu Mehmet Beyin Türkçeyi resmi dil ilan edişinin 734. yıldönümü etkinlikleri kapsamında, 2. Gençliğin Türkçe Kurultayı düzenlendi.
Piri Reis Kültür Sitesi’nde düzenlenen kurultaya Karaman Valisi Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Karaman Milletvekili Hasan Çalış ile üniversite öğrencileri katıldı.

Kamil Uğurlu, Karaman’ın dün, bugün ve gelecekte önemli bir kent olduğunu belirterek, “Bu kentin önemi, Türk dilini resmi dil kılan Karamanoğlu Mehmet Bey’in o ünlü fermanını yayınladığı yerdir. O zamanlar evlerde başka, çarşıda başka, resmiyette başka dil konuşuluyordu. Mehmet Bey yayınladığı fermanla ‘Bundan sonra Türkçe konuşulacak’ dedi. Sade ve düzgün laflarla yayınlanan bu ferman, insanlık tarihinin geleceğini değiştirmiştir. Bugün dünyada Türkçe konuşan 250 milyon insanın üzerinde Karaman’ın hakkı vardır. Moral ve manevi değerlerle Karaman, diğer illere nazaran üst seviyelerde yer alıyor” dedi.

Karaman Valisi Süleyman Kahraman ise ataların hatıralarını yaşatmanın, ‘Boyun borcu’ olduğunu ifade etti. Öğrencilere seslenen Vali Kahraman, “Unutmayın ki, geçmişin bugünlere ve geleceğe ulaşmasında sizler aracılık edeceksiniz. Bu sebeple attığınız her adım, gösterdiğiniz her çaba değerlidir. Türkçe fermanı sıradan bir ferman değildir. Bu ferman bize bizi tanıtmayı ve bize ait olmayandan arındırmayı amaçlıyor. Bu çağrı sadece o dönemin insanına değil hepimizedir ve dikkate almak sorumluluğumuzdur. Türkçe fermanı bilgiye ve bilince davettir. Medeniyet ise onurlu, erdemli, evrensel düşünebilmektir. Yunus Emre, Karamanoğlu Mehmet Bey ve Atatürk gibi. Onların aziz hatırasını korumak için çalışmak ve üretmek zorundayız” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından kurultay, yazılı ve görsel basında Türkçe Kullanımı konusunda verilen seminerle devam etti.