KARAMAN ULUSLARARASI MERKEZ OLACAK

KARAMAN ULUSLARARASI MERKEZ OLACAK
Karaman Belediyesi tarafından düzenlenen Türklerin Resmi, Edebi ve Bilim Dili Olarak 14. yüzyıl eserlerinin anlatıldığı konferans, dün (3 Mart Perşembe) Yunus Emre Konferans Salonunda yapıldı.
Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Tekin, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Kut, Kültür ve Turizm Bakanlığı Millet Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı’nın konuşmacı olarak geldiği konferansa; Vali Süleyman Kahraman, Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Askerlik Şubesi Başkanı Rıza Beşer, Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, İl Genel Meclis Başkanı Kerim Dereli, Daire Müdürleri, Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
 
Konferans öncesi konuşan Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, Türkçe ile ilgili tüm eserleri Karaman’da toplayacaklarını belirterek, Karaman’ın Türkçe konusunda uluslararası bir merkez olacağını söyledi.
Günümüzde bilgiye ulaşmanın çok kolaylaştığını, artık dünyanın neresinde olursa olsun önemli bir bilginin dakikalar sonra başka bir ülkede insanlığın hizmetine sunulabildiğini ifade eden Başkan Uğurlu, Karaman’ı Türkçe’nin başkenti olarak gördüklerini bildirdi.
Dünyanın her yerinde ilgili üniversiteler ve kütüphanelerle iletişim içinde olduklarını vurgulayan Uğurlu: “Şu anda kuruluşunun üzerinden bir sene bile geçmeyen Uluslararası Türkçe İhtisas Kütüphanesi, Türkçe konusundaki kaynak bakımından Türkiye’deki ilk 5 kütüphane arasında. Türkçe ile ilgili tüm eserleri Karaman’da toplayacağız. Karaman, Türkçe konusunda uluslararası bir merkez olacak.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Tekin, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Kut ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Millet Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı da, Türkçe yazma eserlerin nasıl yazıldığı, kütüphanelere nasıl kazandırıldığı ve günümüze kadar hangi şartlarda korunup hizmete sunulduğu hakkında geniş bir bilgi verdi.