KANALİZASYON KAZISINDA TARİHİ ESER BULUNDU

KANALİZASYON KAZISINDA TARİHİ ESER BULUNDU
Karaman Ermenek Katranlı Köyünde kanalizasyon kazısı esnasında Aslan heykeli bulundu.
Katranlı köyünde yapılan kanalizasyon çalışmaları esnasında tarihi esere rastlandı. 16.03.2011 tarihinde yapılan kazı sırasında Irzalar’ın evinin önündeki yolun Gocadaş istikametine giden yol üzerinde yapılan kazı esnasında bir aslan heykeline rastlandı.3 metre derinlikte logar yeri açarken çıkan Aslan heykelinin taştan ve 300- 400 kg ağırlığında olduğu bildirildi.
Olay yerine Ermenek Kaymakamı Mehmet DEMİR ve resmi yetkililer gelerek incelemelerde bulundular. Konuyla ilgili Karaman’dan gelen özel görevliler bulunan eserle ilgili incelemeler yaptılar. Yapılan incelemeler sonucunda; Bir mezar kapağı olduğu ve Roma dönemine ait bu bölgede yaşamış önde gelen bir zatın (Kıral) lahtine konmuş bir kapak olduğu bildirildi. Sol tarafı kırılmış olarak bulunan heykel adeta canlı gibi durmakta. Tırnakları dahi seçilebilen heykelin sağ elinin altında avladığı bir ceylanın da olduğu görülmekte.
Heyelan veya büyük bir afetle şu an bulunan yere kadar geldiği tahmin edilmektedir.
Daha önceden veya yeni bazı yerlerinde ufak-tefek tahrifat olan eser müzeler müdürlüğünce koruma altına alındı.
Eserin Boyu :92cm- Eni:98cm- Uzunluğu 92cm olarak ölçüldü.
Tarihi eserlerin ait olduğu yerlerde değerlendirilmesi konusunda köy muhtarlığımızla görüşülerek muhtarlığımıza teslim edildi. Muhtar İsa BAŞAR heykeli teslim alarak köy odasını önünde özel güvenli bir alana yerleştirdi.
Ziyaretçilere görme imkanı sağlandı.
Bu eserin köyün tanıtımında da faydalı olabileceği, iki gündür çok sayıda resmi burokrat halk ve çevreden vatandaşların heykele ilgi göstererek görmeye geldikleri izlendi.