Kadınların İş ve Anne Hayatını Dengelemesi İçin Hükümetin Yeni Adımları

Kadınların İş ve Anne Hayatını Dengelemesi İçin Hükümetin Yeni Adımları
Hükümet, kadınların kariyer ve annelik rollerini uyumlu bir şekilde sürdürebilmeleri için doğum izni süresini uzatarak, yarı zamanlı çalışma ve evden çalışma gibi imkanlar sunmayı kararlaştırdı.

Son yıllarda alarm veren nüfus meselesi hükümetin dikkatini çekti. Kontrol edilebilir durumdan çıkan nüfus sorunu için çözüm aranıyor. Nüfusun azalması konusu, AK Parti'nin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında da ele alınarak çözüm önerileri sunuldu.

İş hayatında olan kadınların çocuk sahibi olma ile ilgili endişe ve istekleri göz önünde bulunduruldu. Kadınların hem kariyerlerini sürdürebilmeleri hem de anne olmaları için gerekli desteği sağlamak üzere hükümetin adımlar atması kararlaştırıldı.

-Doğum izni süresi artırılacak

-Yarı zamanlı çalışmaya imkân sağlanacak

-Evden çalışma modeli uygulanacak

-Anneler esnek çalışmadan yararlanacak

-Annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak

Kadın işçilerin çocuk planlarını ertelediklerini veya çocuk yapmaktan vazgeçtiklerini vurgulayan bir MKYK üyesi, özellikle doğum sonrası izinlerle ilgili kadınların isteklerini dile getirdi.

Üye, konu ile ilgili şunları söyledi: "4 aylık doğum izni çok az, kadınların çocukları 5-6 yaşına gelene kadar yarı çalışma / evden çalışma ile desteklenmeleri ve bu duruma kaynak ayrılması gerekiyor. 1 yıllık izin seçeneği ile 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkânı gündeme getirilmeli ve adım atılmalı.'' ifadelerini kullandı.

"Yüzde 100 Destek Veririz''

Talepler üzerine konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılacak her adımı tam desteklediklerini belirtti.

"Maliye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız" diyen Bakan Şimşek, "Özel sektör de sürece dâhil edilmeli. Kaynak aktarımı konusunda problem olmaz. Özel sektörü destekleriz, kıdem tazminatına tanımlamaları için gereken desteği veririz" şeklinde konuştu.

Tehlikenin Farkındayız

Bakan Şimşek öte yandan yaşlı nüfus ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu,''Son 20 yılda yaşlı nüfusun genel nüfusa oranı yüzde 10'lara kadar yaklaştı. 65 yıl öncesinde bu oran yüzde 3.5'ti. Hükümet olarak tehlikenin farkındayız" dedi.