İkinci El Piyasası: İlanlar Dolu, Satışlar Durgun

İkinci El Piyasası: İlanlar Dolu, Satışlar Durgun
Geçen sene ikinci el piyasası canlıydı; bu yıl ilan siteleri dolu olsa da satışlar düşük seyrediyor.

İkinci el piyasası hala durgun bir seyir izliyor. Geçen yıl yatırım aracı olarak popüler olan araçlar, hem sayı hem de fiyat açısından oldukça talep görmüştü. Ancak bugünlerde piyasada bir durgunluk hakim.

Araç Piyasası Yavaşlıyor

Nisan ayında popüler araç ilan sitelerinde 750 binin biraz üzerinde olan ilan sayısı, bugün itibariyle yaklaşık 1 milyona çıkmış durumda. Ancak yılbaşından önce ikinci el araç satış süreleri ortalama 15 gün iken, şu anda bu süre 2 aya kadar çıkmış durumda. Uzmanlara göre, sıfır otomobil pazarında düşük fiyatlarla satılan 2023 model araçlar tükenirken, yüksek fiyatlı 2024 modellere ulaşamayanlar, ikinci el piyasasını daha canlı hale getirecek.

Cam İlanları Tekrar Gündeme Geldi

İkinci el araç piyasasındaki durgunluk ve ilan sitelerindeki sınırlı gün verilen ilan hakları, araç sahiplerini geleneksel yöntemlere yöneltti. Aracını satmak isteyen birçok kişi, geleneksel cam ilanlarıyla alıcı aramaya başladı.

Yaklaşık bir buçuk aydır aracını satmaya çabalayan Zafer Kıran, “İlk aracımı siteye koymuştum. Bir ay sonunda ikinci ay için site ücret talep etti. Bende bu yüzden eski sisteme dönerek aracımın camına ilan yapıştırdım. Bu şekilde arayan soran daha çok olmaya başladı. Ben yollarda da çok fazla görmeye başladım. İnsanlar bu şekilde aracı canlı görmüş oluyor ve ona göre numaradan arayabiliyorlar” ifadelerini kullandı.