HGS'nin Trafikteki Rolü ve Önemi Artıyor

HGS'nin Trafikteki Rolü ve Önemi Artıyor
HGS, kesintisiz geçiş ve otomatik ücret tahsili sağlayarak trafik akışını kolaylaştırır. OGS'nin kaldırılmasıyla HGS'nin kullanımı arttı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün 2023 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, Hızlı Geçiş Sistemi'nin (HGS) avantajları arasında kesintisiz geçiş, otomatik ücret tahsilatı, trafik akışında süreklilik ve uzun ömürlü kullanım bulunmaktadır.

HGS'ye abone olabilen her araç sınıfı için otoyola giriş mümkündür ve yatırım programları kapsamında HGS'lerin otoyollarda yaygınlaştırılması devam etmektedir. Geçen yıl sonunda 264 HGS giriş ve 312 HGS çıkış noktası hizmete açılmıştır.

Ayrıca, otoyol ve boğaz köprülerindeki ücret toplama istasyonlarının yerli tasarım ekipmanlarla yönetilmesi amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Bu çerçevede, 2021'den itibaren Otoyol Geçiş Sistemi'nin (OGS) kaldırılması ve otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) üzerinden tahsilatı başladı. 2023 sonunda HGS'yi kullanan araç sayısı 526 milyon 364 bin 972 olarak tespit edildi. Bunların 159 milyon 637 bin 62'si 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerini, 366 milyon 727 bin 910'u ise otoyolları kullandı.

Ayrıca, Serbest Geçiş Sistemi (SGS) ile ücret toplama noktalarında şerit seçimi zorunluluğu kaldırılarak araçların normal trafik akışında ücretlendirilmesi sağlanıyor. SGS'lerin kurulum çalışmaları başlangıçta Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde başladı ve daha sonra diğer istasyonlara da yayıldı.