Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye'nin Gri Listedeki Başarısı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Türkiye'nin Gri Listedeki Başarısı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkarılma kararı öncesinde sosyal medyada, "Başardık!" ifadesini kullandı, piyasalar da yakından takip ediyor.

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'yi sıkı mali denetime tabi tutulan ülkelerin arasından "gri listeden" çıkardı.

Gri listeden çıkarılma kararı, Türkiye'nin uluslararası mali itibarını güçlendireceği gibi yabancı yatırımların artmasını da teşvik edebilir.

FATF, 2021 yılında Türkiye'nin anti-kara para aklama ve terörizmin finansmanı politikalarındaki eksiklikler nedeniyle "artırılmış gözetim listesi" olarak bilinen gri listeye dahil etmişti.

FATF tarafından yapılan açıklamada, "FATF genel kurulu, karşılıklı değerlendirmeler sonucu tespit edilmiş olan kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularındaki stratejik eksiklikleri gidermekte kat etmiş oldukları önemli mesafe nedeniyle Jamaika ve Türkiye'yi kutlamaktadır" diyerek açıkladı.

Açıklamada ayrıca, "Eylem planlarını tamamlayarak tespit edilen stratejik eksikliklerini mutabık kalınan süre içinde gideren bu iki ülke artık FATF'nin artırılmış gözetim sürecine tâbi olmayacaktır" dedi.

Yüksek riskli ülkeler ve yoğunlaştırılmış gözetim altındaki ülkelerle ilgili ayrıntılı raporda, Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadele politikalarında kaydettiği ilerleme memnuniyetle karşılandı.

Raporda, Ekim 2021'de FATF tarafından belirlenen sekiz alandaki eksikliklerin giderildiği vurgulanarak, "Türkiye AML/CFT sistemindeki iyileştirmeleri devam ettirmek için FATF ile çalışmaya devam etmelidir" ifadelerini kullanıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalar tarafından dikkatle takip edilen Türkiye'nin gri listeden çıkarılma kararı öncesinde sosyal medya paylaşımında "başardık" dedi.