Güneş Panelleriyle Elektrik Üretimine Başlandı

Güneş Panelleriyle Elektrik Üretimine Başlandı
Alman Baf Solar ile Karaman Sulama kooperatifinin ortaklaşa yaptığı güneş panelleriyle elektrik üretimine bugün başlandı.

 Alman Baf Solar ile Karaman Sulama kooperatifinin ortaklaşa olarak İslihisar köyünde yapılan Güneş Panelleriyle elektrik üretim tesinin açılışı bugün saat 14.00’de gerçekleşti.

Sulama Kooperatifleri Genel Başkanı Halis Uysal, Karaman İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Bayır, Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Ak Parti İl Başkanı Kerim Dereli, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı Celalettin Güngörer, Kılbasan Belediye Başkanı İbrahim Baykara, Kisecik Belediye Başakanı Sebahattin Ak, Karaman Sulama Kooperatifleri Birliği Başkanı Mehmet Yangöz ve Baf-Solar Şirketin Sorumlusu Anderees Föüllerr katıldı.

Program açılışında Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Daha sonra Sulama Kooperatifleri Genel Başkanı Halis Uysal bir konuşma yaparak projenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Halis Uysal, Türkiyeʹde ciddi anlamda su sıkıntısının yaşanacağını belirterek “ Karaman’a kurulan bu proje Türkiye’de ilk defa yapılıyor inşallah bunu tüm yurt geneline yaymayı düşünüyoruz. Ülkemizi ileri günlerde su sıkıntısı yaşayacaktır, Bakanlık Ülkemizde su sıkıntısı için kriz masası kuruyor, Bilim adamları 2-3 sene sonra ciddi anlamda su sıkıntısının olacağını doğruluyor. Onun için herkese sesleniyorum; Lütfen sularımızı idareleri kullanalım israftan kaçınalım.” Dedi.

Projenin Alman Ortağı Baf-Solar şirketinin sorumlusu Anderes Föüllerr, Karaman’a yapılan bu projenin Türkiye’de ilk olmasının kendileri için önemli olduğunu vurgulayarak, projenin aksama olmadan iyi bir şekilde yürütülmesinden büyük mutluluk yaşadıklarını belirtti.
Güneş Panelleri hakkında bilgi veren proje yetkilisi Ali İhsan Kutbay şunları söyledi; “ S.S Karaman Bölgesi Sulama Koop. Birliği önderliğinde sulama kooaparatiflerin katkılarıyla Alman Baf-Solar firmasıyla iki yıllık çalışma sonucunda Tarımsal sulama elektrik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 100kw lık güneş panellerinden elektrik üretim ilk deneme tesisini kurmuş bulunmaktayız.

Kurmuş olduğumuz tesisimizde saatte 100 kw elektrik üretmekte olup günlük ise yıllık ortalamaya oranla 800 kw yıl içerisinde ise 2500-3000 kw. Arasında elektrik üretmesi hesaplanmaktadır.

Projenin devamında ise birliğimize üye kooperatiflerin tamamına ait 700 adet kuyunun projelendirilerek tamamın güneş paneli tesisi yapılması amaçlanmaktadır. Projenin muhtemelen 30 Ekim 2012 itibariyle Dünya bankası ve Avrupa Birliğinden onayı konusunda sonuç alınması beklenmektedir.” Dedi.