Google’a Yerel Arama İhlalinden 482 Milyon TL Ceza

Google’a Yerel Arama İhlalinden 482 Milyon TL Ceza
Rekabet Kurumu, Google'ı yerel arama hizmetlerinde kusurlu buldu ve 482 milyon TL para cezası verdi. Şirket, önceki yıllarda da benzer ihlaller nedeniyle cezalandırılmıştı.

Rekabet Kurumu, Google'ın yerel arama ve konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerinde rakiplerine avantaj sağladığını belirledi. Google'a 482 milyon lira ceza kesildi. Daha önce de Rekabet Kurumu, Google'a 296 milyon lira para cezası vermişti.

Google'a Tam 482 Milyon Tl Ceza!

Rekabet Kurumu, resmi açıklamasında, Google'ın genel arama hizmetlerinde hakim durumda olduğunu vurgulayarak, firmanın kendi yerel arama (Local Unit) ve konaklama fiyatı karşılaştırma (Google Hotel Ads-GHA) hizmetlerinde rakiplerine göre avantaj sağladığını belirtti. Kurul, Google'a, yerel arama hizmetleri soruşturmasında uyguladığı geçici tedbirleri ihlal ettiği için 482 milyon lira ceza kesti.

2021 Yılında Da 296 Milyon 84 Bin 899 Lira Para Cezası Almıştı

Google'ın, rakiplerinin Local Unit'e erişimini kısıtlayarak rekabeti zorlaştırması ve yerel arama hizmetleri ile konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetleri pazarlarında rekabetin bozulmasına neden olması vurgulanan açıklamada, Google'a, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddesini ihlal ettiği sonucuna varılarak 2021 yılında 296 milyon 84 bin 899 lira para cezası kesildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Google'a ihlalin düzeltilmesi ve pazarda sağlıklı rekabetin yeniden tesis edilmesi için belirli yükümlülükler getirildiği belirtildi. İlgili ifadeler şu şekildeydi: "Bu kapsamda Google'ın, rakip yerel arama hizmetlerine ve rakip konaklama fiyatı karşılaştırma hizmetlerine genel arama sonuç sayfasında kendi ilgili hizmetlerinden dezavantajlı olmayacakları koşulları sağlaması gerekiyordu. Bu doğrultuda Google, 'yerel arama hizmetleri' pazarında Kurul tarafından işaret edilen endişeleri bertaraf etmek için yerel arama hizmetlerine ilişkin yeni tasarımları içeren tedbir önerilerini sundu. Akabinde Kurulun 21 Mart 2024 tarihli toplantısında, firma tarafından sunulan bu tedbir önerilerinin uygulanmasına ve 3 aylık süre zarfınca izlenmesine karar verildi." ifadelerine yer verildi.

Yükümlükleri Yerine Getirmedi, 483 Milyon Lira Ceza Aldı

Bu süreçte Google'ın, "yerel arama hizmetleri" için getirilen yeni tasarım düzenlemelerini otel sorguları konusunda uygulamadığı ve bu nedenle belirtilen yükümlülükleri tam olarak yerine getirmediği tespit edildiği açıklandı. Rekabet Kurumu, otel sorgularına ilişkin yerel arama hizmetlerinde yeni tasarımlar uygulanana kadar Google'a her gün için idari para cezası verilmesine karar verildiğini hatırlattı.

Açıklamada, Google'ın son olarak otel sorgularına yönelik yerel arama hizmetleri için belirlenen yeni tasarımları uygulamadığı tespit edilerek, bu tasarımları 21 Mayıs'ta nihayet otel sorgularına ilişkin yerel arama hizmetlerinde de devreye alarak süreci tamamladığı belirtildi ve şu ifadeler kullanıldı: "Bu doğrultuda Kurul, günlük idari para cezasının 21 Mayıs itibarıyla sonlandırılmasına ve Google hakkında yerel arama hizmetlerine ilişkin yeni tasarımları otel sorguları bakımından uygulamamasının yaptırımı olarak 482 milyon lira ceza verilmesine karar vermiştir." açıklaması yapıldı.