GÖÇ MÜZESİ 2012DE ZİYARETE AÇILACAK

GÖÇ MÜZESİ 2012DE ZİYARETE AÇILACAK
Hollanda Karamanlılar Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Ay, Ali Yağcı, Hatice Okşan Pınarbaşı ve Gülseren Kuş Belediye Başkanı Kâmil Uğurluyu makamında ziyaret etti.
Karaman Belediyesi ve Hollanda Karamanlılar Vakfı ile birlikte ortaklaşa kurulacak olan Göç Müzesi ile ilgili görüş alışverişinde bulunan vakıf yönetimi, müzenin önümüzdeki Türk Dil Bayramı öncesi ziyarete açılacağını belirtti.
Ziyarette konuşan Vakıf Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ay: “Geçtiğimiz yıl Sayın Başkanımızla görüşüp Göç Müzesi fikrini tartıştık ve kurulmasının faydalı olacağı kanaatine vardık. Topucak Mahallesi’nde Karamanoğlu beyliği zamanından kalan Yeni Hamamı da Göç Araştırma ve Kültür Merkezi’ne uygun olduğunu düşündük ve hemen çalışmalara başladık. Müzede sergilenecek olan doneleri topladık. Elimizde oldukça çok doküman var. Konu 28 Temmuz Perşembe günü Belediye Encümeni’ne gelecek ve çıkacak karara göre de fiili çalışmalara başlayacağız. Önümüzdeki yıl Avrupa’ya gidişin 50. yılı. Bu anlamlı yılda Göç Araştırma ve Kültür Merkezi’ni Belediyemiz ile birlikte Karaman’a kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
Karaman için çok önemli bir çalışma olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu ise: ”Böyle bir müze belki de Dünya’da ilk defa şehrimizde kurulacak. Yurt dışında çeşitli ülkelerde yaşayan 200 bine yakın hemşehrimiz var. Bu azımsanacak bir rakam değil. Bundan 50 sene önce içinde bulundukları zor durumdan kurtulabilmek amacıyla insanlarımız, ellerinde tahta valizlerle işçi isteyen Avrupa ülkelerinin yollarına düşmüşlerdir. Bu insanlar buradan giderken sevdiklerini ve alışkanlıklarını bırakmış, gittikleri yerde özünü kaybetmemiş, dilini, dinini ve kültürünü yaşatmıştır. Buradan hareketle gurbetçi hemşehrilerimizle görüşerek Göç Müzesi kurma yolunda geçtiğimiz yıl bir adım attık ve çalışmalara başladık. Belediye olarak biz Karaman’da, yurt dışındaki gönüllü hemşehrilerimiz de oralarda çalışıyorlar. Karaman’ın göç ile ilgili o günlere ait ne varsa topluyoruz. Yani yarım asırda Karamanlı vatandaşlarımızın yaşamlarını anlatan her şey bu müzede sergilenecek. Burayı gezen vatandaşlarımız da o günden bu güne gelinen noktayı sergilenen eserlerle görmüş olacak” dedi.