Gazze'deki İsrail Saldırıları: Su Kuyuları ve Arıtma Tesisleri Yok Edildi, Su Miktarı Azaldı

Gazze'deki İsrail Saldırıları: Su Kuyuları ve Arıtma Tesisleri Yok Edildi, Su Miktarı Azaldı
İsrail ordusu, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de 42 su kuyusu ve arıtma tesisini yok etti, su miktarı %10 ila %20 azaldı.

Gazze Belediyesi, İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarda su kuyuları ve su şebekesini hedef alması sonucunda Gazze şehrindeki Filistinlilerin "önemli bir su sıkıntısı ve su eksikliği" yaşadığını duyurdu.

Gazze Belediyesinden yapılan açıklamada, "İşgalci İsrail'in su kuyuları ve şebekesini tahrip etmesi yüzünden Gazze halkı aşırı derecede su sıkıntısı yaşıyor." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Gazze kentinde başta içme suyu olmak üzere "su krizi" yaşandığına vurgu yapıldı. Bölge halkının suya ulaşmak için yaklaşık 1,5 kilometrelik bir mesafe kat etmek zorunda kaldığı ifade edildi.

İsrail ordusunun, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze kentinde 42 su kuyusunu ve deniz suyu arıtma tesisini yerle bir etti.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisinden 31 Mayıs'ta yapılan açıklamada, İsrail ordusunun hedef alması ve sınır kapılarını kapatmasıyla yakıt girişine engel olması sonucunda Gazze Şeridi'nde 700'den fazla su kuyusunun hizmet dışı kaldığı bildirilmişti.

Filistin Merkezi İstatistik Bürosu ve Filistin Çevre Kalitesi Kurumunun 5 Haziran'da ortak olarak yaptığı açıklamada, "Gazze Şeridi'ndeki mevcut suyun, saldırı öncesindeki toplam suyun yaklaşık yüzde 10 ila 20'si kadar olduğu tahmin ediliyor." bilgisine yer verilmişti.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının "insan yaşamı için elverişsiz bir ortam oluşturduğu", altyapıyı kapsamlı bir şekilde tahrip ettiği ve yakıt kıtlığının, tüm atık su arıtma tesislerinin ve sistemlerinin bozulmasına yol açtığı vurgulanmıştı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 15.517'si çocuk, 10.279'u kadın olmak üzere 37.164 Filistinli öldürüldü, 84.832 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları da hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.