Evcil Hayvanlara Zorunlu Çip Takma Uygulaması: 2021'de Yürürlüğe Girdi

Evcil Hayvanlara Zorunlu Çip Takma Uygulaması: 2021'de Yürürlüğe Girdi
Köpekler ve kediler için evcil hayvan sahiplerine yönelik zorunlu çip takma uygulaması 2021'de yürürlüğe girdi.

İktidar, Hayvanları Koruma Kanunu'nun düzenlenmesiyle ilgili teklifinde sona geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı çalışmalarını tamamladı.

AKP, sokak hayvanları ile ilgili Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunulması planlanıyor.

Taslakta, "hayati tehlike" oluşturan sokak hayvanlarının, özellikle köpeklerin, belirli bir süre içerisinde sahiplenilmemesi halinde insani koşullarda barındırıldığı yerlere yerleştirilmesi öngörülüyordu. Bu durum, hayvan hakları savunucuları ile kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.

30 Gün Boyunca Sahiplenilmeyen Hayvanlar Uyutulacak

AKP, gelen tepkiler üzerine teklifte değişiklik yapma kararı aldı. Yeni düzenlemeye göre, uyutma hala bir seçenek olarak yer alacak ancak öncelikle hayvanların sahiplendirilmesi için çaba sarf edilecek. Bu çerçevede, belediyeler barınaklarındaki hayvanların fotoğraflarını çekerek internet sitelerinde sahiplendirme ilanı yayınlayacak. 30 gün içinde sahiplenilmeyen hayvanlar için ise uyutma yoluna gidilecek.

2021 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu, kedi ve köpekler için çip takma zorunluluğu getirerek dijital kimlik sistemi oluşturmuş ve evcil hayvanlarını terk edenlere cezai yaptırımlar öngörmüştü. Bu dönemde de sokak hayvanlarının uyutulması seçeneği büyük tartışmalara neden olmuştu.