Emekliye Zamda Gözden Kaçan Detay! Bu Emekliler Zam Alamayacak!

Emekliye Zamda Gözden Kaçan Detay! Bu Emekliler Zam Alamayacak!
Milyonlarca emekli temmuz ayında maaşlarına yapılacak zammı beklerken, SGK Uzmanı İsa Karakaş, bazı emeklilerin maaşlarına zam gelmeyeceğini açıkladı. Peki, kimler zamlardan yararlanamayacak? İşte detaylar…

SGK Uzmanı İsa Karakaş'ın temmuzda gerçeklemesi öngörülen emekli zammına yönelik açıklamaları emeklileri tedirgin etti. Karakaş, emekli maaşı 8 bin lira ve altında olanlar, yüzde 25 zam alsa bile maaşlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını paylaştı.

Bu durum, emeklilerin aylıklarında enflasyonla eşit seviyede bir zam olmaması anlamına geliyor ve asgari geçim indirimi (AGİ) gibi ek ödemeler de dikkate alındığı zaman, aylıklarında reel bir düşüş yaşayabileceklerini gösteriyor.

Bu durumun temel nedeninin, emekli aylıklarında hesaplanmasında kullanılan sistem olduğu belirtiliyor. Emekli aylıkları, emeklilikte geçen prim gün sayısı, emekli olunan tarihteki ortalama prime esas kazanç ve aylık bağlanma oranı gibi etkenler göz önüne alınarak hesaplanıyor.

Düşük aylık alan emeklilerde, emeklilikte geçen prim günü sayısı ve ortalama prime esas kazanç da düşük olma eğiliminde oluyor. Bu da maaş bağlanma oranlarının daha düşük olmasına ve maaş zamlarının daha az olmasına neden oluyor.

c9jv0qca10gnzj2ou8dtca.jpg

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELER?

Emeklilerin aylıklarında enflasyon kadar zam olması için, 8 bin lira ve altında maaş alanlara ilişkin özel bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bu kapsamda, ortaya atılan çözüm önerileri ise şu şekilde:

En Düşük Emekli Maaşının Artırılması: En düşük emekli aylığının artırılması, bu problemin temel çözümü olarak görülüyor.

Seyyanen Zam Uygulaması: Tüm emeklilere bir miktar seyyanen zam verilmesi, 8 bin lira altında aylık alanların da gelirlerinde hissedilir bir artış olacağı belirtiliyor.

Asgari Geçim İndirimi (AGİ) Tutarında Artış: AGİ tutarında yapılacak artış, düşük gelirli emeklilerin aylıklarında ilave bir zam sağlayabileceği ifade ediliyor.