Emekliye Yüzde 25 Zam Müjdesi! Merkez Bankası Rakamları Ortaya Çıktı!

Emekliye Yüzde 25 Zam Müjdesi! Merkez Bankası Rakamları Ortaya Çıktı!
En düşük emekli maaşının 10 bin lirada kalmasının ardından emekliler hükümetten yeni zam talep ederken, emekli zammına ilişkin yeni veriler geldi. Peki, emekliler ne zaman zam alacak? İşte detaylar…

Milyonlarca emekli, derinleşen ekonomik kriz, artan dolar kuru, TL’nin değer kaybı ve rekor seviyelere ulaşan enflasyon nedeniyle 10 bin lira maaşla geçinmekte zorluk yaşarken, kamuoyundan emekli maaşına yönelik yeni zam talepleri gelmeye başladı. Hükümet de bu kapsamda emeklilere temmuz ayında zam yapılabileceğinin sinyalini verdi. Hal böyle olunca, emeklilere yüzde 25 zam geleceği iddiaları konuşulmaya başlandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) anketine göre ilk 4 ayda yüzde 18.72 olarak gerçekleşen enflasyon, mayısta yüzde 3, haziranda da yüzde 2.54 daha yükselecek. Enflasyonun öngörülen seviyelere yakın olması durumunda, haziran ayı sonunda tüketici enflasyonunun yüzde 25.4’e ulaşacağı tahmin ediliyor. Temmuz ayında memur ve emeklilere, gerçekleşen enflasyon hesaba alınarak zam yapılacağı için bu kesimin kısmen de olsa enflasyon kaybını telafi edeceği ifade ediliyor.

442136-753262271.jpg

İŞÇİ, ESNAF VE ÇİFTÇİ EMEKLİLERİNE YÜZDE 25 ZAM

Enflasyonun bu beklenti kapsamında yaşanması durumunda memur ve memur emeklilerine yüzde 9.17 oranında enflasyon farkı, yüzde 10 oranında da toplu sözleşme zammı olmak üzere toplamda yüzde 20.1 oranında zam yapılacağı tahmin ediliyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise gerçekleşen 6 aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık yüzde 25.4 oranında zam yapılması bekleniyor. Bu kapsamda işçi ile memur emeklisi arasında 5.3 puanlık fark oluşacak. 10 bin liralık en düşük emekli aylığına zam yapılmaması halinde emeklilerin alım gücü temmuzda 7 bin 975 liraya kadar düşecek. Kök aylık hesabı nedeniyle de milyonlarca emekli sıfır zamla karşılaşabilir.