Emekliye Fatura Desteği, Gıda Yardımı, Kira Desteği ve Maaş Zammı! İşte Masadaki Destekler!

Emekliye Fatura Desteği, Gıda Yardımı, Kira Desteği ve Maaş Zammı! İşte Masadaki Destekler!
Milyonlarca emekli, 10 bin lira olan emekli maaşına zam gelmemesinin ardından yeni destekler bekliyor. Bu kapsamda, birçok fatura desteğinden maaş zammına birçok destek gündeme geldi. Peki, emekliye hangi destekler verilecek? İşte detaylar…

Emeklilere yerel seçim öncesi yeni bir destek gelmemesi nedeniyle en düşük emekli maaşı 10 bin lira olan milyonlarca emekli, enflasyon ve hayat pahalılığına karşı çaresiz kaldı. Bu nedenle, emeklilerinin ekonomik yükünü hafifletmek amacıyla yeni desteklerin gelebileceği gündeme geldi. Peki, emeklilere hangi destekler ödenecek, temmuz ayında emekliye maaş zammı yapılacak mı? İşte cevabı…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, emeklilere fatura desteği sağlıyor. Buna göre, hane içi kişi başı gelir üzerinden gelir testine tabi tutularak ihtiyaç sahibi vatandaşlara doğal gazda aylıkta 188 lira – 438 lira, yıllıkta ise 1500 lira – 3 bin 500 lira arası yardımlar veriliyor.

Elektrikte ise 1-2 kişilik muhtaç hanelere aylık (75 kilovatsaat) 130,09 lira,

3 kişilik muhtaç hanelere aylık (100 kilovatsaat) 173,46 lira,

4 kişilik muhtaç hanelere aylık (125 kilovatsaat) 216,82 lira,

5 ve daha fazla kişilik muhtaç hanelere aylık (150 kilovatsaat) 260,19 lira ödemeler yapılmakta.

Emeklilerle ilgili ise, bölgelere göre değişmekle birlikte büyükşehirlerde kira desteği, doğal gaz, elektrik su ve gıda yardımları yapılması bekleniyor.

depophotos-17615853-gjhg.jpg

EMEKLİ MAAŞINA ZAM GELECEK Mİ?

Öte yandan, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36 olarak açıkladı. 2024 yılı ilk altı ayında ise bu rakamın yüzde 24 seviyelerinde olacağı düşünülüyor. İşte buradaki yüzde 24’lük kısım SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı maaş farklarını temsil edecek. Memur ve memur emeklilerine ise toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 18,60‘lık maaş farkı verileceği öngörülüyor.

Şu an en düşük emekli aylığı 10 bin lira seviyesinde bulunuyor. Enflasyonun temmuz ayında yüzde 24 oranında çıkacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, en düşük emekli maaşı alan 7 milyon emekliyi direkt ilgilendiren taban maaşın 12 bin 500 lira veya 15 bin lira seviyesine çıkacağı düşünülüyor.