ELMA ÜRETİCİLERİ İÇİN HAVA DURUMU

ELMA ÜRETİCİLERİ İÇİN HAVA DURUMU
Elma hasadı için İsparta-Karaman-Konya-Malatya için gelecek 15 günlük hava beklentisi
Yerken güzel de bir de bunun zahmetli tarafı var elbette. Yetiştirmek, üretmek. İşte o tarafı başarı ile tamalamak ta onca uğraştan sonra ürünü daldan toplayıp gerekli yerlere ulaştırmak ile tamamlanıyor. İşte bu nedele bu seferki hava tahmin raporumuz “elma” üreticileri için özel derlenmiş bulunmakta.
 
                   Genel hava durumu ile ilgili olarak olarak şöyle demek mümkün. Kuzeyden gelen serin bir hava kütlesi Karadeniz üzerinden yurda giriş yaptı. Ilıman hava da Suriye Irak sınırından bol tozu toprağı ile birlikte geldi ve bu iki hava kütlesinin kapışması sonucunda bugün (30 Eylül 2011) orta ve doğu Anadolu ile Karadeniz kesiminde yağışlar görülmekte. Hafta sonunda yağışlı hava doğuya ve kuzeye doğru çekilecek ve maalesef yine Doğu Karadeniz’de yer yer çok aşırı yağışlara neden olacak.
 
                   Elma hasadı için önemli bölgelerimizde ise bugünden sonra yağış beklentisi yok, zaten bugün de az yağdı ama olan da bu işte. Hava önümüzdeki hafta açık, güneşli. 3 ve 4 Ekim’de kuzeyden esen rüzgarlar ile biraz serin bile sayılacak hava sıcaklıkları çarşamba gününden itibaren lodos ile birlikte ısınacak.  Bu değişimin nedeni Avrupa üzerinden hızla sarkmaya namzet soğuk hava kütlesi ile ilgili geçici bir ısınma dönemi. Eğer beklentiler gerçekleşir ise 8 Ekim’den sonra yağışlı dönemlere girecek gibiyiz. Ürün toplarken elbette yağış istenmez ama yağışı da bekleyenler çok onun için tanrının size bahşettiği bu bir haftayı tam değerlendirmeniz ve ürünlerinizi bir an önce toplamanız gerekmekte.  8-11 Ekim arasında hızlı bir etkili yağış dönemi ardından yine yağışsız ılıman bir dönem bizi bekler gibi.
 
                   Bunlar uzun dönemli hava beklentileri bu nedenle ancak bize bir yaklaşım yaptırabiliyor ama görünen o ki, sonbahar kapıda bu da hızlı değişen sistemlerin bizi yalayarak geçmesi ve her sistemin de önce lodosla ısınma ve ardından da yağış bırakması ve ardından serin bir hava gelmesi anlamına gelmekte.
 
                   İsparta ve çevresi için: 7 Ekim’e kadar yağışbeklentisi yok, sıcaklıklar 20/13 derece arasında. 8/9 Ekim günleri yağış beklentisi var sonrasında ise ani sıcaklık düşüşü ve 14-17 derece gündüz gece ise 3 , 2 hatta 1 derece sıcaklıklar beklenmekte.
 
                   Konya/Karaman: Bugün ve belki yarın da çok hafif yağış daha sonra yağışsız güzel hasat günleri  beklenmekte. 20-22/10-12 derecelik sıcaklıklar bekleniyor. 9/10 ekim’de yine yağış ve sonra Isparta kadar az olmasa da 15/5 derecelik sıcaklıklar bekleniyor.
 
                   Malatya: Bugün ve yarın diğer illere göre Malatya’da biraz daha bolca yağış bekliyoruz. Sonra hava açıyor ve size her türlü faaliyet için 20-22 derecelik günler sunuyor. Mutlu günler 8 Ekim’de sona eriyor ve bol yağışlı günler sizleri bekliyor. Bol yağış diyorsam hakikaten bol yağışlı günler öyle tarlaya çıkıp hasat falan yapma imkanı pek olmayan günler.
 
                   İşte İsparta-Maraş arası beklentiler böyle. Bunlara bakarak  bulunduğunuz yere göre kendi hava beklentinizi tahmin etmelisiniz. Ben derim ki işinizi gücünüzü 8/9 Ekim’e kadar halledin sonrası yağmurlu günler bekleyenler için güzel haberler ile dolu.
 
                   Ürününüz ve kazancınız bol olsun.
 
                                                                                                                                                 Sağlıcakla kalın
                                                                                                                                                 Cemal Saydam
                                                                                                                                          
acsaydam@gmail.com
 
 
http://www.havadantozdan.com/ema-hasadi-icin-isparta-karaman-konya-malatya-icin-gelecek-15-gunluk-hava-beklentisi/