DURAN KALBİ ELİYLE ÇALIŞTIRDI

DURAN KALBİ ELİYLE ÇALIŞTIRDI
Genel Cerrah Uzmanı tarafından narkoz verilmeden 3 dakika zaman içinde ameliyata alınan Zeynel Yörük (24), duran kalbi çalıştırılarak son anda hayata döndürüldü.
Edinilen bilgilere göre, Karaman’da Çeltek Mahallesinde  23.45 sıralarında dağ oteli mevkisinde bir içkili lokantaya müşteri olarak gelen Zeynel Yörük (24), Yılmaz Y. (20), Deniz A. (32), Nazım Y. (21) lokanta da bulunan Muammer K. (50), Muammer K. (22), Recep Ç (23), Ali İ. K. (25) ile eskiye dayalı bir husumetten dolayı tartıştı. Tartışma sonrası çıkan kavgada, Recep Ç. ve Muammer K. (22), Zeynel Yörük ve Deniz A’yı bıçaklayarak yaraladı.
            Yaralılar Ambulansla Karaman Devlet Hastanesine kaldırıldı. Yaralılardan Zeynel Yörük kalbine ve akciğerine aldığı bıçak darbesi ile Acil Polikliniğe getirildiğinde o anda kalbi durdu.
            Hastanede o an bir hastası için bulunan Genel Cerrah Operatör Doktor Yıldıray Kuruçay, yaralı için hemen ameliyathaneyi hazırlatarak, 3 dakika içinde ameliyata aldı. Böyle durumlarda ve tam donanımlı hastanelerde, göğüs cerrahı, genel cerrah ve anestezi uzmanı bulunurken, Karaman Devlet Hastanesinde Genel Cerrah Yıldıray Kuruçay tek başına gerçekleştidiği maeliyatta narkoz kullanmadan müdahale ederek zamanla yarıştı. Duran kalbi eline alarak masajla çalışmasını sağlayan Kuruçay, göğüs kafesinde biriken 1.5 litre kanında boşalmasını sağlayarak hastanın solunum almasını sağlayarak mücizevi bir şekilde kurtulmasına sebep oldu.
            Yaralı ve ve yaptığı başarılı ameliyat hakkında bilgiler veren Genel Cerrrah Yıldıray Kuruçay;
“Önceden ameliyat yapmış olduğu bir hastasını kontrol için devlet hastanesine geldiğini belirterek ʹʹ O sırada bıçaklama vakası olduğunu söylediler,hemen acile indim. Hastanın kalbi çalışmıyor,solunum durmak üzere idi. Hemen solunumu sağladık.Bu hasta için zaman çok önemliydi. Hızla karar verdim. Hastayı 3 dakika içinde ameliyata aldık.”dedi.
Hastanın kurtulması için narkoz vermeden ameliyata başladığını sözlerine ekleyen Kuruçay;
“Normalde bu tür ameliyatlar ekip işidir. Kalp cerrrahı,gögüs uzmanı da ameliyatta olması gerekir. Zamanımız olmadığı için hemen ameliyata başladım. Hastanın akcigerinde ve kalbinde bıçak yarası vardı. Hastaneye gelmesi bile mucizeydi. Gögüsü açtıktan sonra kalbi elime alarak masaj yapınca kalp çalışmaya başladı. Gögüs kafesinde biriken 1.5 litre kadar kanı boşattık ve yara alan kalp ile akciğeri onardık. Anestezi uzmanı arkadaşım Doktor Mesut Ünalʹda biz ameliyata devam ederken hastaya bir taraftan narkoz verdi. Ameliyat 2 saat sürdü.ʹʹ
Bu tür ameliyatların donanımlı ve büyük hastanelerde yapılabileceğini ifade eden Kuruçay;ʹʹKalbi dakikalarca duran bir hastanın kalp çalıştığında bile bazı fonksiyonlarını yitirmesi lazım. Fakat hastamızın durumu şu anda normal. Kendine geldi. Bu bir mucize. Hastanın kalbi elimde atmaya başladığındaki duygularımı anlatmak imkansız. Bu duyguyu anlatamam.ʹʹdedi.
Polis olaydan sonra kavgaya karışan şahısları gözaltına alırken, bacağından yaralanan Deniz A’nın ise durumunun iyi olduğu öğrenildi.