Dünya Bankası'ndan 1,5 Milyar Dolarlık Finansman Sağladık

Dünya Bankası'ndan 1,5 Milyar Dolarlık Finansman Sağladık
Bakan Şimşek, Türkiye'nin dış finansman akışıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Şimşek, Türkiye'deki kurumlara proje finansmanı sağlayan uluslararası finans kuruluşlarının devam ettiğini belirtti. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD), deprem bölgesine yönelik açıkladığı 1,5 milyar avroluk finansman paketi içerisinde yer alan 500 milyon avroluk destek için mutabakat zaptının imzalandığını hatırlattı.

Şimşek, EBRD'nin yanı sıra Dünya Bankası'ndan da 3 proje için destek sağlandığını dile getirdi. "Türkiye'nin ekonomi yol haritasına duyulan güven, dış kaynak akışının bu yıl da tüm hızıyla sürmesini sağladı." şeklinde konuşan Şimşek, Dünya Bankası ile yapılan işbirliği çerçevesinde 3 farklı proje için 1,5 milyar dolarlık kaynak temin edildiğini açıkladı. Bu kaynakların, Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve işletmelerin sürdürülebilir dönüşüm sürecinin desteklenmesi amacıyla kullanılacağını belirtti.

Şimşek, Dünya Bankası'ndan sağlanacak olan 1,5 milyar dolarlık fonun 3 farklı projeye aktarılacağını belirtti. Bu projelerden biri olan "Türkiye Dağıtık Enerji İçin Piyasa Geçişinin Hızlandırılması Projesi" kapsamında yaklaşık 697 milyon dolarlık kaynak sağlanacağını ifade etti. Proje, güneş panelleri ve batarya ile elektrik depolama sistemlerine yönelik yatırımları destekleyerek ekonomik büyümeyi 1 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefliyor.

İkinci projenin ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilecek "Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi" olduğunu belirten Şimşek, yaklaşık 400 milyon dolarlık kredi ile yeşil geçişten etkilenecek sektörlere destek sağlanacağını ifade etti.

Son olarak, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası AŞ (TKYB) tarafından yürütülecek olan "Türkiye Endüstriyel Emisyon Azaltım Projesi" için 200 milyon avro ve 200 milyon dolar tutarında yaklaşık 416,7 milyon dolarlık kredi sağlanacağını bildiren Şimşek, projenin KOBİ'lere uygun koşullarda finansman sağlayarak daha çevreci üretim sistemlerine geçişlerini teşvik edeceğini dile getirdi. Şimşek, Türkiye'nin 2053'e kadar net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda enerji dönüşümünü gerçekleştirmek için Dünya Bankası ile işbirliğini kararlılıkla sürdüreceklerini ve kaynaklarını daha verimli alanlara yönlendirmeye devam edeceklerini belirtti.