Diyanet: Dinlerarası diyalog olamaz

Diyanet: Dinlerarası diyalog olamaz
Son yıllarda bütünüyle İslam âleminde ve ülkemizde adeta kasırgaya dönüştürülen ve İslam itikadında onarılması güç yaralar açmaya başlayan DİNLERARASI DİYALOG çalışmalarına anlamlı reddiye geldi.

 Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kazakistanʹın başkenti Astanaʹda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Görmez ʹʹDinler arası diyalog olmaz, din adamları arasında diyalog olur. Yani iki farklı dinden din adamı oturup örneğin çevre ile ilgili, savaşlarla ilgili bir konuyu görüşebilir, bu diyalogdur. Ancak dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülmez, din adamları dünya ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili sorunlarını tartışırʹʹ dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Türkiyeʹde tartışılmakta olan sezaryenle doğum ve kürtaj hakkında Din İşleri Yüksek Kuruluʹnun görevlendirildiğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kazakistanʹın başkenti Astanaʹda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Görmez, sezaryenle doğum, kürtaj ve nüfus artışı ile ilgili olarak Din İşleri Yüksek Kuruluʹnun görevlendirildiğini yakında bu konularla ilgili geniş kapsamlı açıklama yapılarak halkın aydınlatılacağını ifade etti. Geçtiğimiz günlerde yapılan Hac kurası ardından yaşanan tartışmalara da değinen Görmez, Hacca gideceklerin belirlenmesinde kura çekimine başvurulmasının en adil yöntem olduğunu, 1970ʹli yıllardan bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığı ile hiçkimsenin birden fazla Hacca gitmesine izin verilmediğini anlattı.

Bazı kişilerin değişik ülkeler üzerinden ya da farklı yöntemlerle, birden fazla kez hacca gittiğini ancak bunun doğru olmadığını ifade eden Görmez, ʹʹBinlerce insan yıllarca hacca gidebilmek için sıra beklerken, bunun için içi yanıp göz yaşı dökerken bazı kimselerin, Türkiyeʹnin kotasına da zarar vererek 2,3,4 kere hacca gitmesi haksızlıktır. Hakka uygun değildirʹʹ diye konuştu. Kazakistanʹdaki temasları sırasında, Kazakistan Din İşleri Ajansı Başkanı Lama Şerif ile de görüşme fırsatı bulduğunu anlatan Görmez, görüşme sırasında 2 bin 500 kazak din görevlisinin, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından mesleki eğitime tabi tutulması konusunda anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Görmez, ʹʹKazak din görevlilerini burada bir seviye tespit sınavına tabi tutacağız. Aldıkları puaana göre, bunları 1 ile 6 ay arasında burada ya da Türkiyeʹde mesleki eğitime alacağızʹʹ dedi. Görmez, Kazakistan Din İşleri Başkanı Lama Şerifʹin, din adamlarını ehli sünnet akaidine göre yetiştirmek istediklerini, bu nedenle başka İslam ülkelerinde eğitim gören ilahiyat öğrencilerinin Türkiyeʹdeki ilahiyat fakültelerinde eğitim görmeleri konusunda destek istediğini anlatan Görmez, "Bu konuyu da Türkiyeʹde YÖKʹle görüşeceğim" dedi. Kazakistanʹın farklı dini gruplar arasındaki diyalog çalışmasını da önemsediğini ancak bunun yanlış ifade edildiğini anlatan Görmez, ʹʹDinler arası diyalog olmaz, din adamları arasında diyalog olur. Yani iki farklı dinden din adamı oturup örneğin çevre ile ilgili, savaşlarla ilgili bir konuyu görüşebilir, bu diyalogdur. Ancak dinler arası diyalog olmaz. Dinler birbirine dönüştürülmez, din adamları dünya ile ilgili yaşanan sorunlarla ilgili sorunlarını tartışırʹʹ dedi.