Çin Otomotiv Firmalarının Türkiye'deki Pazar Payı Artıyor

Çin Otomotiv Firmalarının Türkiye'deki Pazar Payı Artıyor
Türkiye'deki Çin otomotiv firmalarının toplam satışları 29,539'a yükseldi, pazar payları ise yüzde 7,95'e çıktı; sadece otomobil satışlarında ise pazar payları yüzde 9,91'e ulaştı.

Türkiye, Çin'den ithal edilen binek araçlar için ek vergi kararı aldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle, elektrikli otomobiller için geçerli olan %40 vergi, yakıt türüne bakılmaksızın diğer araçlar için de geçerli olacak. Bu ek vergi, mevcut %10 gümrük vergisine ek olarak uygulanacak. ÖTV ve KDV de bu vergiye ek olarak tahsil edilecek.

Ayrıca, düzenlemeyle Çin menşeli araçlar için en düşük gümrük vergisi 7 bin dolar olarak belirlendi.

Bugün alınan karar, 30 gün sonra uygulanmaya başlayacak.

3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte, Çin'den ithal edilen elektrikli taşıtlar için %40 ek gümrük vergisi uygulanmaya başlanmıştı.

Türkiye'de Pazar Payları Yüzde 10'a Ulaşmıştı

Türkiye otomotiv pazarında Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD ve NETA gibi 10 Çin menşeli marka bulunuyor. Yakın gelecekte SWM ve Jaecoo markalarının da listeye eklenmesiyle Çin menşeli marka sayısının 12'ye çıkması bekleniyor.

Çin otomotiv firmalarının Türkiye'deki toplam satışları (bunlar otomobil ve hafif ticari araçları içeriyor) yılın ilk 4 ayında 29 bin 539'a ulaştı ve otomotiv pazarından aldıkları pay %7,95'e yükseldi.

DFSK ve Maxus gibi Çin markaları, ticari araç satışlarını da içeriyor. Ancak, sadece otomobil satışlarına odaklanarak, hafif ticari araçları hariç tutarsak, Çin markalarının otomobil satışı 29 bin 241'e yükselirken, pazar payı %9,91'e çıkıyordu.