ÇEŞMELİ KİLİSEʹDE MÜZELER HAFTASI KUTLANDI

ÇEŞMELİ KİLİSEʹDE MÜZELER HAFTASI KUTLANDI
Karamanda Müzeler Haftası düzenlenen bir programla kutlandı.
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nce Çeşmeli Kilise’de düzenlenen programa Kültür ve Turizm İl Müdürü Cengiz Orta, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hulusi Öztürk ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanları katıldı. Toplantıda konuşan Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, 1982 yılından buyana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 18-24 Mayıs tarihlerinin Müzeler haftası olarak kutlandığını belirterek, “Müzeler haftasının amacı ülkemizdeki doğa ve kültür varlıklarının tanıtılması, milli değerlerimiz olan tüm varlıklarımızın korunması, onarılması ve saklanması ile gelecek kuşaklara aktarılması için yapılan ve yapılmakta olan çalışmaları anlatmak, müzelerimizi tanıtarak halkımızın milli, kültür ve tarih bilgisini zenginleştirmek bu değerlere sahip çıkılması ve yurt dışına eser kaçırılmasının önlenmesi müzelerimizin aynı zamanda bir eğitim merkezi olduğunu göz önüne alarak özellikle okul çağındaki çocuklarımızı ve halkımızı bu konuda aydınlatmaktır dedi.
 
Bu hafta içerisinde de müdürlüğümüzce çeşitli faaliyetler yapılması planlanmaktadır diyen Özbey, müzeler başlangıçta halka açık değildi. Müzelerden devlet yöneticileriyle birlikte yararlanabiliyordu. Ancak 1950 yılından sonra müzeler halka açılmaya başlandı. İlimiz müzesi bünyesinde barındırdığı etnografik dönemlerden Bizans dönemine kadar 14 milyon eseriyle çağdaş batılı müzelerle boy ölçüşebilecek nitelikli kültür varlıklarını bünyesinde barındırmaktadır. Ancak 1960’lı yıllarda ilk kez müzecilikle tanışan Karamanın Müze binası 1980’lerde tamamlanarak hizmete geçmiştir. Kültür varlıklarının korunması, tanıtımı ve gelecek kuşaklara aktarılmasıyla ilgili olarak biz Müze çalışanları sahip olduğumuz bu kültürel değerlerle ilgili olarak ‘Tanıyalım Tanıtalım Koruyalım’ sloganını tüm eski eser dostlarıyla birlikte görerek beraberlik içerisinde yürütmek istiyoruz” diye konuştu.
 
Program, Müze araştırmacısı Nurettin Özkan’ın, Karaman Müze Müdürlüğünün 2009 yılı içerisinde yaptığı çalışmalar hakkında verdiği bilgilerle sona erdi.