Camide sandalyeye Diyanet’ten izin çıkmadı

Camide sandalyeye Diyanet’ten izin çıkmadı
Camilerde ’kilise görüntüsü verdiği’ için tartışılan sandalyeli namaza Diyanet de karşı çıktı!

 Camilerde ʹkilise görüntüsü verdiğiʹ için tartışılan sandalyeli namaza Diyanet de karşı çıktı: ʹCami kültürüne uygun değil.ʹ

Cami doku ve kültürüyle bağdaşmıyor
Diyanet, son dönemde camilerde artan ve ‘kilise görüntüsü verdiği için’ eleştirilere neden olan ‘sandalyede namaz’a vize vermedi. Din İşleri Yüksek Kurulu kararında, namaz kılmak için camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılmasının cami doku ve kültürüyle bağdaşmadığı belirtilerek, hastalık ve özürlülük gibi rahatsızlığı bulunanların, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil yere oturarak kılmalarının uygun olduğu vurgulandı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 1 Aralık Çarşamba günü yaptığı toplantıda ‘sandalyede namaz’ı gündemine alındı. Kararda, namazın nasıl kılınacağının bizzat Hz. Peygamber tarafından sözlü ve pratik olarak ortaya konulduğu hatırlatıldı. Ancak dinde sorumlulukların kulun gücüne göre belirlendiği, gücü aşan durumlar için kolaylaştırma ilkesi getirildiğine dikkati çekilen kararda şöyle denildi:

“Ayakta durabilen ve yere oturabildiği halde secde edemeyen kimse namaza ayakta başlar, rükudan sonra yere oturarak secdeleri imayla yapar. Ayakta durabildiği halde oturduktan sonra ayağa kalkamayan kişi namaza ayakta başlar, secdeden sonra namazını oturarak tamamlar. Ayakta durmaya ve rüku yapmaya gücü yettiği halde yere oturamayan kimse namaza ayakta başlar rükudan sonra secdeyi tabure ve benzeri bir şey üzerine oturarak imayla eda eder.

Mazeretler kendini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalı
Ayakta duramayan, yere de oturamayan kimse namazı tabure, sandalye ve benzeri bir şey üzerine oturarak rüku ve secdeleri imayla yerine getirir. Namazını tabure, sandalye ve benzeri şeyler üzerinde kılan müminin ileri sürdüğü mazeretleri kendisini vicdanen rahatlatacak boyutta olmalıdır. Namazı asli şekline uygun olarak kılmaya engel olmayacak hafif bedeni rahatsızlıklar meşru mazeret olarak görülmemelidir. Öte yandan dini açıdan zorunlu ve meşru bir sebep bulunmadıkça camilerde sandalyede namaz kılmak, göze hoş gelmeyen bir görüntü ortaya çıkarmakta ve cemaat arasında tartışmalara sebep olmaktadır.


Özellikle üzerinde namaz kılmak amacıyla camilerde sıralar halinde sabit oturakların yapılması, cami doku ve kültürüyle bağdaşmamaktadır. Bu sebeple hastalık ve özürlülük gibi bir rahatsızlığı bulunan kimselerin, zorunlu olmadıkça namazlarını sandalyede değil, yere oturarak kılmaları uygundur.” (Radikal)