Çalışan Anneler için İzin Sürelerinin Artırılması Çalışmaları Hız Kazandı
Çalışan kadınlar için doğum izni yalnızca 4 ayla sınırlı olup, bu iznin bir kısmı hamilelik döneminde kullanıldığında anne ve bebeğin birlikte geçirdiği süre daha da kısalmaktadır. Anneler, doğum izin sürelerinin uzatılmasını talep ederken, hükümet de doğum oranını artırmak amacıyla harekete geçti. Doğum izninin uzatılması konusunda dört bakanlığın bir araya gelerek ortak bir çalışma başlattığı öğrenildi.
Annelere Ayrıştırılmış Doğum İzni
Annelere ayırt edici bir doğum izni modeli uygulanabilir. Ancak bu, ne ifade ediyor? Tek çocuk sahibi annelere daha az, çok çocuk sahibi annelere ise daha fazla izin verilmesi tartışılıyor. Doğum izni süresinin çocuk sayısına göre arttırılması üzerinde durulurken, annelerin çocuklarıyla daha fazla zaman geçirebilmeleri için 3 yaşına kadar evden veya esnek çalışma modelinden yararlanma seçeneği de göz önünde bulunduruldu.
Özel Sektörde Çalışan Kadınlara Yönelik Destek Programı
Çalışma etkisi analizi raporlaması da başlatıldı. Çalışan ve çalışmayan kadınlar arasındaki doğum oranları incelenecek. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak, özel sektörde çalışan kadınlara yönelik destek paketleri belirlenecek. 2023 yılında 1.51'e kadar düşen doğum hızının artırılması için Aile Bakanlığı'nın doğum teşvik yardımı yapması da planlanıyor.
Doğum İzninde Değişiklik Yapılacak Mı?
Doğum izni sürecindeki kadınlar, işe dönüş süresinin yetersiz olduğunu belirtirken, işe dönüş süresinin uzatılmasını talep ediyor.
Özel Sektörde Uzun Doğum İzni Uygulanabilir Mi?
Özel sektörde bu iznin kullanımıyla ilgili bazı endişeler bulunmaktadır. Çalışan kadınlar, özel sektörde bu iznin verilmesinin zor olduğunu ifade ederek, “Çünkü bir yıl izin alsan senin yerine başkasını alacaklar. ancak bence çok mantıklı olur hem anneler için hem aile düzeni için sağlıklı çocuk yetiştirmek istiyorsak da bence güzel bir çalışma” dedi.