“Bir Köy Bir Ürün Projesi” Tanıtıldı

“Bir Köy Bir Ürün Projesi” Tanıtıldı
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Karaman tarımı ve Müdürlüğün çalışmalarının ele alındığı bir toplantı yapıldı.

Yapılan Toplantıya TMO Ajans Müdürü, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Arı Yetiştiricileri Birliği, Elma Yetiştiricileri Birliği, Ticaret Borsası Temsilcileri ve Karaman Merkeze bağlı köy Muhtarları katıldı.   


Bilgilendirme toplantısında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet ÖZTİRYAKİ,  5996 Sayılı Kanun Kapsamında Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği, Alet Ekipman Tebliği ve Müdürlüğümüzün yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler vererek, çiftçilerimize daha iyi hizmet verebilmek için üreticilerimiz ile kurumumuz arasında köprü vazifesi yapan muhtarlarımızın bizler ve yerel halk için ne kadar önemli olduğunun altını çizerek, yapılması planlanan tarımsal projelerin Karaman Tarımına önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Bu tarımsal projelerin köylerimizde uygulanmasında rehber olacak bir çalışma olan Karaman Tarım Haritasını hazırlayarak hangi bölgede hangi ürünün yetiştiğini belirledik ve Karaman ilimizin iklim, coğrafi yapısı ve su faktörleri göz önünde bulundurularak köylerimize uygun bitkisel üretim faaliyetlerinin planlı bir şekilde yapılması amacıyla “Bir Köy Bir Ürün Projesini” ortaya koyduk. Bu proje kapsamında köylerimize uygun bitkisel ürün projesi planlayarak İl Özel İdaresi destekli Merkez Narlıdere köyümüze sera projesi hazırlanmıştır. Çiftçimize dağıtılacak seraların finansman % 80’i İl Özel İdaresince % 20’si çiftçilerimizce karşılanacaktır. Ayrancı İlçemiz Kıraman köyünde İl Özel İdaresince inşaatı tamamlanan Geomembran havuzun sulama sahası alanında, modern damla sulama sistemli ve ihracata yönelik kapama kiraz bahçesi tesis edilecektir. Konuşmasının ardından muhtarlardan gelen soruları yanıtlayan İl Müdürü ÖZTİRYAKİ, ilimiz tarımının geliştirilmesinde muhtarlarımıza çok önemli görevler düştüğünü belirterek onlardan İl Müdürlüğümüz çalışmalarında   katkıda bulunmalarını istedi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet ÖZTİRYAKİ’ nin ardından söz alan Şube Müdürlerince; Alet Ekipman Tebliği, Hayvancılıkla ilgili muhtarlarla yürütülen işler hakkında genel bir açıklama yaparak, hayvancılık desteklemeleri, don ve kuraklık ile ilgili başvurular ve yürütülen çalışmalar, Bitkisel üretim ve ÇKS güncellemeleri ve yeni kayıtlar, yapılan ve yapılacak olan toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgiler verdiler. TMO Ajans Müdürü Uğur Ay ise; 2012 yılında uygulanmaya başlanan randevulu alım  sistemi ve buğday- arpa alımı hakkında açıklamalar yaptı.
Toplantı sonunda İl Müdürümüz Mehmet ÖZTİRYAKİ  Müdürlük olarak  amaçlarının çiftçilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi olduğunu bunun için de gece ve gündüz çalıştıklarını, üreticilerimizin sorunlarının çözümünde kapısının her zaman açık olduğunu ifade ederek, bu çalışmalarımız da Karaman Tarımının geliştirilmesinde her türlü desteği veren Valimiz Sayın Süleyman KAHRAMAN’a ve İl Özel İdaresine teşekkürlerini belirtti.