Bakanlıktan Sosyal Yardımlara Yüzde 20 Zam! Evde Bakım, Yaşlı ve Engelli Aylığı, Çocuk Parası, SED, Kronik Rahatsızlık Aylığı

Bakanlıktan Sosyal Yardımlara Yüzde 20 Zam! Evde Bakım, Yaşlı ve Engelli Aylığı, Çocuk Parası, SED, Kronik Rahatsızlık Aylığı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, temmuz ayında maaşlara yapılacak zamla beraber sosyal yardım ödemelerinin de yüzde 20 artacağını açıkladı. Peki, hangi ödemeler ne kadar olacak? İşte merak edilenler…

Milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılacak zamla beraber emekli maaşının artmasını beklerken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sağladığı sosyal yardım ödemelerini alan hak sahipleri de bu zamdan faydalanacak.

Buna göre, bakanlığın ocak ayında belirlediği 65 yaş aylığı miktarı 3 bin 504 lirayken, temmuz ayında yapılacak yüzde 20'lik zamla beraber bu yardım 4 bin 206 liraya yükselecek.

Evde bakıma muhtaç hasta yaşlı veya engellilere verilen evde bakım aylığı da 2024’ün ilk 6 aylık döneminde 7 bin 608 lira olarak ödenirken, temmuzda gelecek yüzde 20'lik zamla beraber ödemeler 9 bin 131 liraya yükselecek.

para-nedir.webp

İŞTE ZAMLANACAK DİĞER ÖDEMELER

Engelli maaşı için ise yüzde 40 ile 69 arasında engellilere 3 bin 357 lira, yüzde 70 ve üzeri engellilere ise 5 bin 036 lira maaş ödenecek.

Bu artışlarla beraber, sosyal yardımlar alanların ekonomik refahlarının artırılması bekleniyor.

Öte yandan, kronik rahatsızlığı olanlara yapılan ödemelerde de artış yaşanacak. Bu kapsamda, tüberküloz ve SSPE gibi kronik hastalıklara sahip olanlara hâlihazırda 7 bin 608 lira olarak ödenen sosyal yardım ödemeleri, temmuzdaki zamla beraber 9 bin 131 liraya çıkacak.

Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemesi olarak bilinen yardım ise okula giden çocukları olan ailelere verilirken, temmuz zammıyla artacak. Buna göre, okul öncesi çocuklara verilen SED yardımı 4 bin 337 lira, ilköğretim öğrencilerine verilen SED yardımı 6 bin 506 lira, ortaöğretimde okuyanlara verilen SED yardımı 6 bin 940 lira ve yükseköğretim öğrencilerine verilen SED yardımı ise 7 bin 807 lira olacak.