Asgari Ücrete Temmuz Zammı 2024! Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Açıklama!

Asgari Ücrete Temmuz Zammı 2024! Çalışma Bakanı Işıkhan’dan Açıklama!
Temmuz ayında emekli ve memur maaşlarına zam yapılacağı belirtilirken, milyonlarca asgari ücretli de zam talebinde bulundu. Peki, asgari ücrete zam gelecek mi? İşte detaylar…

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkan Fatih Karahan'ın 2024 yılı enflasyon hedefine yönelik hükümete gönderdiği açık mektupta da "Asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesisi açısından kritik önemde" ifadelerini kullanmıştı.

Diğer taraftan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan isetemmuz ayı zamları arasında "Asgari ücrete ara zam gündemde yok" demişti. Bu kapsamda, asgari ücrete temmuz ayında zam yapılmayacağı için diğer zam oranlarına da sosyal refah payı yansıtılmamış olacak.

Aynı zamanda, Uludağ Üniversitesi’nde görev yapan Doç. Dr. Ekonomist Filiz Eryılmaz'a göre, ocak ayındaki gibi temmuzda sosyal refah payının yer almaması oranları beklentinin altını düşürecek. Eryılmaz, "Buna bir de temmuz ayı enflasyon beklentisi eklendiğinde zamlar beklenin altında kalabilir" dedi.

img-0264.jpeg

İşte Eryılmaz'ın o açıklamaları;

"Temmuz ayında zam oranlarına sosyal refah payı yansıtılmayacak. Memur ve memur emeklisine tıpkı ocak ayındaki gibi toplu sözleşme ve enflasyon farkı yansıtılacak. Ancak bilindiği gibi açıklamalara göre; enflasyon temmuz ayında düşecek. Bu da demek oluyor ki zam oranları beklentinin altında kalacak. Öte yandan Bakanlıklar şu an tasarruflara yönelik politika izlediğinden emeklilerin beklediği seyyanen zam yansıtılmayabilir. Yani bu beklentilerin çok altında olan bir durum. Kamu harcamalarında da kısıtlamalara gidildi. Tüm bunların tablosuna baktığımızda zam oranları beklentinin altında kalabilir."

Bu kapsamda, temmuz ayında memur ve emekli maaşlarına zam öngörülürken, asgari ücrete zam gelmeyeceği ve bundan sonraki yıllarda da ekonomik tablolara göre asgari ücrete yılda sadece bir defa zam geleceği düşünülüyor.