AHİLİK HAFTASI MEHTERANLA KUTLANDI

AHİLİK HAFTASI MEHTERANLA KUTLANDI
Ahilik Haftası nedeniyle Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.
Etkinlikler, Cumhuriyet Parkıʹndaki Atatürk Anıtıʹna çelenk konulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşıʹnın okunmasının ardından vatandaşlara pilav dağıtıldı. Yunus Emre Konferans Salonuʹnda devam eden programa Karaman Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Karaman Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Yenilmez, daire müdürleri, esnaflar ile vatandaşlar katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Karaman Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Yenilmez, Karaman Esnafının yaşadığı sıkıntılara değinerek, "Ahilik Haftasını kutlamalarında kendilerinden desteklerini esirgemeyen başta Vali Süleyman Kahraman olmak üzere Belediye Başkanımız Kamil Uğurluʹya ve tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ise Ahilik kavramının önemini anlatarak, böyle bir Türk-Müslüman kültürün başka hiçbir kültürde bulunmadığının altını çizdi.
Karaman Valisi Süleyman Kahraman’da "Ahilik sadece esnaf arasında değil, tüm dünyada huzuru tesis etmeye yönelik bir siyasal bir yapıdır.  Gerek yapılanması, gerek ortaya koyduğu değerler ve kurallar bu siyasal yapının temel hedefinin mükemmel ve müreffeh bir toplum inşa etme anlayışıyla oluşturulduğunu görüyoruz.  Bu kurum bize gösteriyor ki sadece kendini düşünen bir insan, sadece kendini düşünen bir toplum asla mutlu olamaz ve başkalarını da mutlu edemez.  Mutlu olmanın, müreffeh olmanın en temel şartı bu mutluluğu, bu huzuru başkaları içinde isteyebilmektir. Hatta başkalarının mutluluğu uğruna kendi arzularından vazgeçebilmektir. Bir toplumun parçası olduğunu hissetmeden, bir insan nasıl kemale erer.  Ahlakı eşyaya değişen bir insan nasıl mutlu olur. İşte ahilik ecdadımızın nasıl kemale erdiğini gösteren bir kurumdur. Mutlu bir hayatın nasıl inşa edileceğinin ipucudur. İlini, kapısını, sofrasını başkalarına açan ecdadımız, cömertliğin, misafirperverliğin en güzel örneğini vermiş dünyaya. Yine aynı şekilde ecdadımız gözüne, diline, beline sahip olarak fikri, dini, dili ne olursa olsun her milletten insanın takdirini kazanmış. Birliği aramayanlar birlikte olamaz. Dirliği aramayan dirlik bulamaz. Ecdadımız birliği aradığı için, birliğe inandığı için bir olmuş ve bu yapıyı inşa etmiş. Ne mutlu bize ki önümüzde böylesine eşsiz bir örnek yapı var. Bizler böyle bir yapının, böyle bir mananın mirasçıları olarak bu manayı, bu yapıyı yaşatmakla mükellefiz. Günümüzdeki ticari hayatı, ekonomik hayatı göz önüne alırsak belki böyle bir yapıyı kurmanın zor olduğunu düşünebiliriz. Ama biz en azından hayatımızı bu mana üzerine kurmanın gayretinde ve azminde olmalıyız. Ahiliği kültürel bir değer olmanın ötesinde, sosyal, kültürel ve ekonomik bir kaynak olarak görmeli, her değerini hayatımıza bir kılavuz kabul etmeliyiz. Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. İlim, akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir, diyor Ahi Evran Hazretleri… Dilerim ki biz de bu zenginliğe yeni zenginlikler katalım. Dilerim ki biz de ecdadımız gibi cömert, misafirperver olalım. Dilerim ki biz de arzularımızı dizinleyip birliği ve dirliği bulalım… Dirliğimiz ve birliğimiz daim olsun dedi.
Yapılan konuşmaların ardından, yılın ahilerine ödüllerini Karaman Valisi Süleyman Kahraman, AK Parti Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu,  protokol üyeleri ve oda başkanları takdim etti. Program İsmet Paşa Caddesi üzerinde Ahilik yürüyüşü ve verilen kokteyl ile sona erdi.