Afganistan: Sera Gazı Emisyonlarına Küçük Katkı, Büyük İklim Riski

Afganistan: Sera Gazı Emisyonlarına Küçük Katkı, Büyük İklim Riski
Afganistan, dünya genelinde sera gazı emisyonlarının yalnızca %0.06'sından sorumlu olmasına rağmen, iklim değişikliğinde en fazla risk altında olan ülkeler arasında 6. sırada yer alıyor.

Baghlan ve Takhar illerinde yoğun yağışların neden olduğu sel felaketi sonucunda 150 kişi hayatını kaybetti, 114 kişi yaralandı.

Afganistan’ın Takhar, Baghlan, Ghor ve Herat bölgelerinde görülen şiddetli yağışlar, sel felaketine yol açtı. Birçok yerleşim yeri su altında kaldı. Baghlan Vali Yardımcısı Molla Alam Majidi, yaptığı açıklamada, "Gozargah-e-Noor, Jelgah, Nahrin, Dushi, Baghlan-e-Markazi, Dahna-e-Ghori, Tala-o-Barfak ve Barka bölgelerinin yanı sıra vilayetin yönetim merkezi Pul-e-Khumri'yi vuran ani selde 130 kişi hayatını kaybetti, 100 kişi de yaralandı" şeklinde konuştu.Sel felaketinin genellikle Barka ve Baghlan-e-Markazi bölgelerini etkilediğini belirten Majidi, ölü sayısının artmasının beklendiğini vurguladı.

Takhar Afet Yönetimi Başkanı Ahmad Sir Sajid, Namak Ab, Ishkamish, Farkhar ve Kafgan bölgelerinde 20 kişinin öldüğünü ve 14 kişinin yaralandığını bildirdi. Sajid, 300 evin yanı sıra elektrik ve iletişim altyapısında ciddi hasar meydana geldiğini belirtti.

Fransız AFP haber ajansının Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) dayandırdığı haberde ise sadece Baghlan vilayetinde 200'den fazla kişinin öldüğü, binlerce evin yıkıldığı veya hasar gördüğü ifade edildi.

Uzmanlara göre dünya genelinde sera gazı emisyonlarının sadece %0.06'sından sorumlu olan Afganistan, iklim değişikliğinin en ciddi risk altındaki ülkeler listesinde 6. sırada yer alıyor.

Dünya Bankası'na göre Afganistan'ın nüfusunun yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve 15 milyon insan gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.