Açlıkla ve Yoksullukla Mücadele: Toplumsal Gerçeklik ve İnsani Zorluklar

Açlıkla ve Yoksullukla Mücadele: Toplumsal Gerçeklik ve İnsani Zorluklar
Gıda harcamalarıyla birlikte yaşam masrafları düşünüldüğünde, tek başına yaşayan birinin yoksulluk sınırı en az 28.458 liradır.

DİSK/Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı.

TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yılı fiyatları baz alınarak İstanbul Halk Ekmek'in, zincir marketlerdeki güncel fiyatlarını ve BİSAM Beslenme Kalıbı'nı referans alarak hesaplanan verilere göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Nisan 2024 itibarıyla 17 bin 756 lira olarak belirlendi.

Bu harcama tutarı sadece temel gıda maddeleri için gereken minimum miktarı temsil etmektedir. Ailelerin toplam tüketim harcamaları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre ise yoksulluk sınırı 61 bin 418 lira olarak belirlenmiştir.

Her bireyin sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için gereken kalori miktarı kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Bir yetişkin erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık 4.914 lira harcaması gerekmektedir. Bu rakam yetişkin bir kadın için 4.732 lira, 15-18 yaş arası bir genç için 4.961 lira ve 4-6 yaş arası bir çocuk için ise 3.149 liradır. Sağlıklı bir şekilde beslenmenin toplam aile bütçesine maliyeti ise 17 bin 756 lira olarak hesaplanmıştır.

Bu tutar, ailenin yalnızca gıda için yapması gereken zorunlu harcama miktarını temsil etmektedir. Eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi diğer giderlerle birlikte bir ailenin toplam harcaması 61.418 liraya ulaşmaktadır.

Tek başına yaşayan bir bireyin ise sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gıda harcamalarıyla birlikte yaşamını idame ettirmek için gereken barınma, ulaşım, eğitim, sağlık vb. harcamaların toplam tutarı en az 28.458 lira olmalıdır. Dolayısıyla tek başına yaşayan bir kişi için yoksulluk sınırı 28.458 lira olarak belirlenmiştir.