Yılkı atları ölüme terk edildi

Yılkı atları ölüme terk edildi
Ücretsiz dağıtılacağı açıklanan yılkı atları ölüme terk edildi

Orman Bakanlığının "Anadolu Yaban Koyunu Koruma Projesi" kapsamında, Konya-Karaman bölgesinde ihaleyle yakalanan ve ücretsiz dağıtalacağı açıklanan yılkı atları, ölüme terk edildi. İhaleyi alan şirket ile atları teslim alacağını beyan eden şahıs arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden sahipsiz kalan atlardan onlarcasının öldüğü bir o kadarının da açlık ve susuzluktan ölümle pençeleştiği ortaya çıktı.

ÜCRETSİZ DAĞITILACAĞI AÇIKLANMIŞTI


Atların isteyen vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılacağı duyuruldu. Ancak ne olduysa bu aşamada oldu. İhaleyle yakalanan ve alıcısı tarafından bir merkezde toplanan yılkı atları ölüme terk edildi. Açlık ve susuzlukla boğuşan atların bazıları ölürken, birçok at ise adeta bir deri bir kemik kaldı.

Türkiye'nin endemik türlerinden olan ve nesli hızla tükenen Anadolu Yaban Koyunu, koruma altına alınarak, mera ve yayla bakımından zengin olan Karaman'da bulunan Karadağ bölgesine yerleştirilmişti. Ancak buradaki sayıları binin üzerinde olan yılkı atlarının, yaban koyunlarının su ve otladıkları alanları tahrip ettiği saptanmış bunun üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 8'inci Bölge Müdürlüğüne bağlı Karaman Şube Müdürlüğü harekete geçmişti. Müdürlük ‘Yılkı Atları Kontrolü ve Rehabilitasyon Projesi' kapsamında atlarının bakım ile tedavilerinin yapılması, kayıt altına alınması ve sayılarının alanın taşıma kapasitesi seviyesine getirilmesi için çalışma başlattı.