Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde Çocuk Ziyaretçi Uygulaması Başladı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde Çocuk Ziyaretçi Uygulaması Başladı
Medova Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Rahmi Örs’ün Sağlık Bakanlığına sunduğu önerge sonrası, çocukların Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde kardeşlerini ziyaret edebilmesi mümkün hale geldi.

İlk olarak Medova Hastanesinde başlayan çocuk ziyaretçi uygulaması hakkında bilgi veren Prof. Dr. Rahmi Örs, “Yenidoğan süreci, özellikle erken doğan bebekler için aileye birden bire katılan bireyin bazen aylarca hastanede kalmasıyla, adeta ailenin parçalanması gibi bir süreçle devam ediyor. Dolayısıyla Yenidoğan Yoğun Bakım süreci, anne, baba ve aile için oldukça sıkıntılı geçen bir süreç. Anne ayrı, bebekler ayrı, kardeşler ayrı; dolayısıyla bu sürecin aile üzerinde stresinin en aza indirilmesi açısından anne babanın bebeklerini ziyaret edebilmesi önemli bir olaydı. Gerçekten annelerin sık sık bebeklerini görmesi, dokunabilmesi, bebeklerle konuşabilmesi bebeklerin takibinde de çok olumlu etkiler oluşturuyor. Bu, gözlenen ve bilimsel olarak kanıtlanan bir durum. Daha sonra buna baba ziyareti eklendi. Babaların da katkıda bulunması, ziyarete gelmesi yine Yenidoğan Yoğun Bakım stresinin aile içerisinde en az düzeyde yaşanması açısından olumlu etki meydana getiriyor” ifadelerini kullandı.

“Uygulama ilk olarak Konya’da başladı”

Ünitelerinde hem anne, hem de baba ziyaretlerini rutin olarak oldukça geniş bir şekilde uyguladıklarını söyleyen Prof. Dr. Rahmi Örs, “Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yatan bebeklerin kardeşleri tarafından ziyaret edilmesi, benim uzun yıllardır hayalimde olan, gerçekleşmesini istediğim ve bu konuda çalıştığım bir konuydu. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığında Bilim Kurulunun onayıyla bu hayalim gerçek oldu. Bunu Konya’da ilk defa Medova Hastanesinde uygulamaya başladık. Kardeş ziyareti, 3 yaşın üzerindeki hasta olmayan kardeşleri belli kurallar dahilinde kapsıyor. Uygulamaya başladığımızdan beri gerçekten çok olumlu tepkiler alıyoruz. Kardeşler de, aileler de çok mutlu. Daha önce anne baba geliyordu, kardeşler camdan bakıyordu ve bir burukluk yaşanıyordu. Ben çok hatırlıyorum, ’Doktor amca ben de girmek istiyorum. Ne olur beni de içeri alır mısınız?’ diyen çocukları. Bunu gerçekleştirmiş olmaktan çok mutluyuz. Medova Hastanesi olarak bu tür olayları doğal bir insan hakkı olarak görüyoruz ve hayata geçirmek için özellikle gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“Anne-baba ve kardeş ziyaretleri bebeklere hayat katıyor”

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ziyaretlerinden sonra ilginç olayların da yaşandığını söyleyen Prof. Dr. Rahmi Örs, “Anne-baba ve kardeş ziyaretinden sonra anne-babaların, ziyaret esnasında gördükleri ve bize aktardıkları, bizim de gözlediğimiz çok ilginç olaylar oluyor. Bunlardan biri de yaşamsal parametrelerinde bir takım problemler olan bebeklerde, bu ziyaretler sonrasında daha iyi, daha olumlu işaretler gözlemlenmesi. Bu da anne-baba ve kardeş ziyaretiyle bebekler arasında pozitif bir etkilenme olduğunu, bu ziyaretlerin bebeğe hayat kattığını bize düşündürüyor" dedi.