Yeni Nesil Kalifiye Eleman, ‘Dıgı Classta Yetişecek

Yeni Nesil Kalifiye Eleman, ‘Dıgı Classta Yetişecek
Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, teknolojinin eğitim sistemi ile bütünleşmesine yönelik hazırladığı ‘IOT DIGI CLASS’ projesiyle eğitimde dijital bir dönem başlattı. Bu proje ile yeni nesil kalifiye elamanlar dijital sınıflarda yetiştirilecek.

Türkiye’de ilk olarak Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde uygulanan proje; öğrencilere, öğretmenlere ve velilere dijital takip imkanı sağlıyor. Veliler çocuklarının okulda bulunup bulunmadığından kantinden hangi alışverişi yaptığına, yemekhanede yemeğini yiyip yemediğinden hangi saatte okuldan çıktığına kadar tüm verileri internet üzerinden eş zamanlı olarak takip edebilme fırsatına ulaşırken, okul yönetimi ve öğretmenler, öğrencilerin devamlılığından kütüphanedeki kitapların kullanımına kadar birçok takibi yine dijital ortamda gerçekleştirebiliyor.

Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından 2015 yılında, Avrupa Birliği Erasmus+ Projeleri Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar Hibe Programı kapsamında, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibe verilerek yürütülen ve IOT DIGI CLASS olarak tanımlanan Nesnelerin İnterneti Uygulamaları ile Eğitim Öğretim Ortamlarının Dijitalleştirilmesi Projesi sona erdi.

“Proje bütçemiz 214 bin 800 Euro idi ve 5 kurum arasında paylaştırıldı”

Proje sonunda düzenlenen kapanış toplantısında, IOT DIGI CLASS Proje Koordinatörü Ömer Yiğit, proje ve projenin çıktıları hakkında bilgi verdi. 2015 yılı Eylül ayında başlayıp 2017 yılı Ekim ayı sonunda tamamlanan projenin Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde gerçekleştirildiğini kaydeden Yiğit, İspanya’dan İnercia Digital, Portekiz’den Aevo, Romanya’dan Coleguil Tecnic ve İtalya’dan ITIS Feltrinelli kurumlarıyla birlikte çalıştıklarını söyledi. Projenin toplam bütçesinin 214 bin 800 Euro olduğunu ve 5 ortak kurum arasında paylaştırıldığını belirten Yiğit, proje ile tasarlanan akıllı okul sistemini de tanıttı. Yiğit, “Akıllı okul sistemimizde; Okul Giriş Sistemi, Sınıf Kontrol Sistemi, Kütüphane Takip Sistemi, Yemekhane Giriş Sistemi, Kantin Alışveriş Sistemi ve Genel Bilgilendirme Ekranları yer alıyor. Halihazırda Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bu projeyi uyguluyoruz. Elektronik, mekatronik, yazılım, uzaktan kontrol ve veri tabanı ile ilgili konu anlatımları yanında uygulamaların da yer aldığı Türkçe, İngilizce, Portekizce, İspanyolca, Romence ve İtalyanca olmak üzere 6 dilde eğitim materyali hazırladık” dedi.

“Yenilikçi teknolojilere uyum sağlama hedefindeyiz”

Proje ile İnternet Of Things yani nesnelerin interneti ekosistemi ile yeni ve yenilikçi teknolojilere uyum sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Yiğit, rekabetçi iş gücü piyasasına kalifiye eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini de ifade etti. Yiğit, yenilikçi eğitim sistemine adaptasyonun sağlanmasını, kurumsal kapasiteyi geliştirmeyi ve akıllı sistemlerle yönetilebilir bir düzeye getirmeyi istediklerini de dile getirdi. Yiğit, “Ülkemizde, robotik kodlama ve yazılımla ilgili ciddi atılımlar gerçekleşmektedir. Bu yıl proje ekibimizce Toroslar’da 78 öğretmene robotik kodlama eğitimi verilecektir” diye konuştu.

“Teknolojinin eğitime entegrasyonu geleceğin okullarını şekillendirecek”

Toroslar İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Badas ise eğitim ortamlarının çağın gereksinimlerine cevap verebilmesinin eğitimin geleceği açısından çok büyük önem arz ettiğini söyledi. “Teknolojinin eğitime entegrasyonu geleceğin okullarını şekillendirecektir” diyen Badas, günümüzde üretilmekte olan her donanıma yazılım entegre edildiğini vurguladı. Bu projenin eğitimdeki rolünü arttırmayı hedeflediklerini belirten Badas, “Bu alanda yapacağımız proje çalışması sektörel bilincin artmasına ve yeni istihdam sahalarının genişlemesine fayda sağlayacaktır. Bu proje ile eğitimcilerimizin ve mesleki teknik eğitim öğrencilerinin uygulamadaki deneyimlerini ve mesleki yeterliliklerini artırmış bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bu projeyle eğitimin dijitalleşmesini amaçlıyoruz”

Toroslar Kaymakamı Ahmet Hikmet Şahin ise günümüzde her gün yeni bir fikir ve kavramın ortaya çıktığına işaret ederek, bugün de nesnelerin interneti kavramının gündemde olduğunu ifade etti. Bu projeyle eğitimin dijitalleşmesini amaçladıklarını vurgulayan Şahin, “Projeyi sadece eğitim sektöründe değerlendirmemiz doğru olmayacaktır. Diğer sektörlere de uyarlamamız gerekir” şeklinde konuştu.