Uluslararası İslam Sanatları Yarışması Başvuruları Başladı

Uluslararası İslam Sanatları Yarışması Başvuruları Başladı
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu yıl ikincisi düzenlenecek, “Uluslararası İslam Sanatları Yarışması” ile Konya’da hat, tezhip, minyatür ve çini gibi başlıca İslam sanatlarının uluslararası mecrada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, bu yıl ikincisi düzenlenecek, “Uluslararası İslam Sanatları Yarışması” ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Başkan Akyürek, “Anadolu Rönesansı’nın merkezi Konya’dır. Özellikle 1200’lü yıllarda muhteşem Türk şehri kabul edilen Konya, Türk-İslam Medeniyeti’ne büyük hizmetleri olmuştur. Bizler de şehrin yöneticileri, bu mirasın taşıyıcıları olarak sorumluluklarımızı yerine getirmek durumundayız. Türk-İslam medeniyetinin önemli miraslarından biri de malumunuz Mevlevi kültürünün yaşatılması konusu ve Şeb-i Arus geleneğinin yaşatılması konusudur. 744. Şeb-i Arus Törenleri’nin, Hazreti Mevlana’nın rahmeti rahmana kavuşmasının yıl dönümünün de şehrimiz için, insanımız için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

“Bu yıl yarışmaya çini sanatını da ekledik”

Konya’nın tarih boyunca İslam kültürünün ve sanatının en önemli başkentlerinden biri olma misyonunu daima muhafaza etmiş bir şehir olduğunu belirten Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, günümüzde de Konya’nın hat, tezhip, minyatür, çini gibi sanatlarının en üst seviyede icra edildiği bir merkez konumunda olduğunu söyledi. Konya’da uluslararası bir yarışmanın geleneksel hale gelerek devam ettirilmesi arzumuzdu diyen Başkan Akyürek, Konya’yı hat, tezhip ve minyatür alanında gündem yapan “2. Uluslararası İslam Sanatları Yarışması”na Konya’nın çini sanatı bakımından tarihi bir öneme sahip olduğu için bu yıl yarışmaya çini sanatını da eklediklerini aktardı. Akyürek, “Konya’nın 2016 İslam Dünyası Turizm Başkenti olması sebebiyle ilki geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen ‘Uluslararası İslam Sanatları Yarışması’, 2 yılda bir olmak üzere düzenlenmeye devam edecektir. 2016 yılındaki yarışmaya gerek Türkiye’den gerekse diğer ülkelerden çok sayıda yarışmacı oldukça nitelikli eserlerle iştirak etmişti. Yoğun katılımlı bir ödül töreninin ardından, ödül alan eserler, Hazreti Mevlana’nın 743. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi’nde sergilenmiş ve büyük beğeni toplamıştı” şeklinde konuştu.

“Bu yarışmayla bir eksikliğin giderilmesi için önemli bir adım atılmıştır”

Yüzyıllardır hat, tezhip, minyatür ve çini gibi sanat dallarının Konya’da en güzel şekilde uygulandığını ancak bu yarışmaya kadar Konya merkezli kapsamlı bir yarışma düzenlenmediğini belirten Başkan Akyürek, yarışma ile bir eksikliğin giderilmesi için önemli bir adım atıldığını söyledi. Yarışma ile söz konusu sanat dallarının aslına uygun bir şekilde tatbik edilmeye devam etmesi ve bu sanat dallarında eser verebilen sanatkarların teşvik edilmesinin hedeflendiğini söyleyen Başkan Akyürek, hat, tezhip, minyatür ve çini gibi başlıca İslam sanatlarının uluslararası mecrada daha iyi tanınmasına katkıda bulunmanın da yarışmanın gayelerinden olduğunu dile getirdi.

“Dereceye giren eserler daimi olarak sergilenecek”

Yarışma sonuçlandıktan sonra dereceye giren eserlerin önümüzdeki yıl 7-17 Aralık tarihleri arasındaki “Hazreti Mevlana’yı Anma Uluslararası Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri” kapsamında sergileneceğini de açıklayan Başkan Akyürek, birkaç yarışmadan sonra biriken eserlerin, uluslararası bir müzede daimi olarak sergileneceğini belirtti.

“4 branşta toplam 240 bin lira ödül verilecek”

Yarışmada 4 branşta toplam 240 bin lira ödül verileceğini vurgulayan Başkan Akyürek, katılımın 28 Eylül 2018 Cuma günü mesai sonuna kadar devam edeceğini dile getirdi. Yarışmada hat sanatında “Celi Sülüs ve Sülüs” “Celi Divani ve Divani” hatları ile belirlenen ayetler yazılırken; tezhipte konu olarak zahriye sayfası, şekil serbest olarak belirlendi. Minyatürde geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da Hazreti Mevlana Celaleddin Rumi’nin Mesnevi’sinden hikayeler konu olacak. Çinide ise Türk-İslam çini sanatının klasik teknikleriyle uygulanmış özgün eserler çalışılacak.

Yarışma ile ilgili detaylı bilgiye ve şartnameye Türkçe, İngilizce, Arapça olarak konya.bel.tr/islamsanatlari sayfasından ulaşılabilecek. Yarışmanın jürisinde ise Ali Toy (hat), Davut Bektaş (hat), Fatih Özkafa (hat), Fatma Özçay (tezhip), Gülçin Anmaç (minyatür), Güvenç Güven (çini), Levent Kum (çini), Nilüfer Kurfeyz (tezhip) ve Konya Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi Ahmet Köseoğlu yer alacak. Yarışmada ödüller ise her branşta birinciye 20 bin, ikinciye 15 bin, üçüncüye 10 bin, mansiyonlar 5 bin lira olarak belirlendi.