Türkiye’nin arabası neden İtalya’da üretildi.

Türkiye’nin arabası neden İtalya’da üretildi.
Türkiye dün tarihi bir gün yaşadı. Elektrikle çalışan arabalarını Dünya’ya tanıtan Türkiye tartışmaları da beraberinde getirdi.
Türkiye’nin yerli arabası dün tanıtılırken en çok konuşulan konu ise arabaların prototipleri neden İtalya’da üretildiği oldu.
Herhangi bir marka yeni bir model araba üreteceği zaman mevcut üretim tesisini neredeyse baştan aşağıya değiştirmek ve yeni araçların prototiplerine uygun hale getirmesi gerekiyor.
Türkiye’de araba fabrikasının olduğunu var sayalım Peki, prototiplerine uygun mu? Uygun değilse hem fabrika hem makinaların yerleşik sistemleri büyük sorun yaratıyor, mevcut düzeni değiştirip ardından yeniden eski haline getirmenin yaratacağı ek maliyetleri düşününce bir alternatif bulunması gerekiyor. Bir de tüm bu maliyetler göze alınsa bile dev firmaların dünya pazarı için yapacağı üretimde izin almak, onları ikna etmek hiç kolay değil. Yani ürünlerin belli bir standardı olmayacağı, gelişmiş makinalar kullanılamayacağı için test edilmesi de uluslararası sertifikalarda yer alması da imkânsız hale geliyor.
 
PEKİ, NEDEN İTALYA?
 
İtalya'da ise bu tip prototip üretimlerine özel tasarım araçlar imal eden üretim bantları mevcut. Seri üretim yapmadıkları için kişiye özel çalışır ve siparişe göre tüm ajandasını düşük maliyetlere yeniden düzenleyebilir. Bu sebeplerle İtalya'da üretilen prototipin ardından her şey Türkiye'ye transfer edilecek. Testler tamamlanıp ürünler onaylandıktan sonra Türkiye'de aracın üretimi için fabrikalar yapılacak.
Yani Türkiye Yerli araçların Prototipleri ni İtalya’da üretmesi gayet mantıklı. Böylelikle Türkiye’de yapılacak olan Araba fabrikası bu modellere uygun halde yapılacak.
Prototipler İtalya üretimi ama seri üretimde ki araçlar yüzde yüz Türk Malı olmuş olacak. Türkiye kuracağı araba fabrikasında farklı üretim bantları yaptığı takdirde bundan sonra ki farklı modeller ve markalar için hiçbir ülkeye ihtiyaç duymadan kendisi tasarlayabilecek.