Türk-Kırgız Forumu Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi

Türk-Kırgız Forumu Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
Türk-Kırgız İş Geliştirme Forumu 20 Ocak 2020 Pazartesi günü Grand Otel'de yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve MÜSİAD Karaman Şubesi, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü işbirliği ile Türk-Kırgız İş Geliştirme Forumu 20 Ocak 2020 Pazartesi günü Grand Otel'de yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Düzenlenen programa, Karaman Valisi Fahri Meral, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Karaman Milletvekilleri Recep Şeker ve Selman Oğuzhan Eser, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Çelik, Yönetim Kurulu  Başkanı Mustafa Gökhan Alkan, Müsiad Karaman Şubesi Başkanı İbrahim Taşbaş, Siyasi Parti İl Başkanları,  daire müdürleri ile Kırgızistanlı ve Türk  iş insanları  katıldı.

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkan yaptığı selamlama ve açılış konuşmasının devamında; “İş Forumu sayesinde 1 Kırgızistan'a yatırım 1 Karaman'a yatırım imkanı doğarsa Forum bizim için başarılı olmuş demektir” diyerek ” 1’i kimse küçük bir hedef olarak görmesin,  biz Türk olarak, Karaman halkı olarak 1’in kıymetini iyi biliriz, 1 demek başlangıç demektir, sağlıklı bir bina sağlıklı bir temel üzerine kurulur. 1960 lı yılların başında Karamanlı birkaç girişimcinin attığı temeller üzerinde inşa olan sanayimizin bu şekli önemli bir göstergedir.” dedi. Bu vesile ile Karaman'a ilk bisküvi fabrikasını kuran ve geçmiş hafta içerisinde ebediyete intikal eden, merhum Yılmaz Babaoğlu'nu anarak rahmet diledi ve forumun her iki ülke ve Karaman açısından önemli yatırımlara vesile olmasını temenni etti.

Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser'in iki ülkenin kardeşliği ve ortak değerlerini vurguladığı konuşmasının ardından Karaman Milletvekili Recep Şeker ise iki ülke arasındaki dilin, dinin tarihin ve kültürün bir olduğunu belirterek, "Bize düşen omuz omuza vererek iş potansiyelini artırıp hep beraber ekmeğimize ekmek katmak lazım.” dedi.  Karaman Valisi Fahri Meral ise forumda emeği geçenlere teşekkür etti. Karaman'da gerçekleşen bu forumun iki ülke arasında kardeşlik ve dostluk duygularının daha da pekişmesiyle şehirlerin ekonomilerine büyük katkılar sağlayacağına inandığını söyleyen Meral, Valilik olarak Karaman’ın ekonomik anlamda gelişmesi için her türlü yardımı yapmaya gayret gösterdiklerini ifade etti.

Kırgız Milletvekili ve Chuy Bölge Valisi konuşmalarında bu forumu düzenleyerek iki ülkenin buluşmasını sağlayan, önder olan herkese teşekkürlerini sundular. Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliev de Kırgızistan'ın ekonomi ve kültürü hakkında sunum yaptı.

Karaman Tanıtım Videosu'nun ardından forumda Karaman Ticaret ve Sanayi Odası adına Akademik Danışman Yrd. Doç. Dr. Nezahat Ekici bir sunum gerçekleştirdi. Ardından Mevlana Kalkınma Ajansı sunumuyla devam eden forumda Karamanlı firmalar Slava Süt,  Duru Bulgur ve Demsa Makine sırasıyla firma tanıtıcı sunumlar yaptılar. Kırgız ekibinde ise Serbest Bölgeler Genel Müdür Yardımcısı Kırgızstan'a yapılabilecek yatırımlar hakkında bilgiler vererek devamında Kırgızistan'dan gelen iş insanları seramik ham maddesi, deri sektörü, su sektörü ve enerji sektörleri konusunda sunumlar yaptılar. Forumda birde sürpriz yaşandı Kırgızistan’ın en büyük enerji yatırımcılarından olan bir firmanın temsilcisi TOBB ‘un öncülüğünde geliştirilmekte olan Türkiye’nin yatırımı TOGG otomobillerinin Orta Asya distribütörlüğü’ne talip ve bu konuda çok istekli aynı zamanda sarj istasyonları konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.  

Programın öğleden önceki bölümü, Karaman Milletvekili Recep Şeker ve Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Gökhan Alkanı‘ın Kırgızistan Büyükelçisi, Chuy Valisi ve Kırgızistan Milletvekiline hediye takdimlerinden sonra, Kırgız Heyeti de; Recep Şeker’e , Mustafa Gökhan Alkan’a ve katkılarından dolayı MÜSİAD, OSB ve MEVKA’ya, ayrıca mekan sponsoru Grand Otel'e hediye takdimleri ile son buldu.

Program MÜSİAD tarafından düzenlenen öğle yemeğinin ardından  Kırgız Heyeti ile Karamanlı firmalar arasında sektörel  ikili iş  görüşmeleri ile akşama kadar devam etti ve programın ilk günü Karaman OSB tarafından düzenlenen akşam yemeği ile son buldu.